Nordmenn har datoskrekk

Kaster 300.000 tonn brukbar mat – utgått dato hovedårsaken. Nå forandrer blant annet Tine og Nortura datomerkingen sin.

KAN FORTSATT SPISES: Er du blant dem som lar mye mat gå i søppelkassen på grunn av utgått dato? Husk at varer merket best før kan være fullt brukbare etter at datoen er passert. Foto: Tuva Moflag
KAN FORTSATT SPISES: Er du blant dem som lar mye mat gå i søppelkassen på grunn av utgått dato? Husk at varer merket best før kan være fullt brukbare etter at datoen er passert. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Mattilsynet skal ferdigpakkede matvarer merkes med holdbarhetsdato. Det er to former for holdbarhetsdato: Siste forbruksdag og best før. Merking med holdbarhetsdato gjøres både av hensyn til varens kvalitet, og av helsemessige årsaker.

Mye tyder på at nordmenn har datoskrekk. Hvert år kaster vi mat for 10 milliarder i året, selv om maten er fullt brukbar etter best før-datoen. Nå endrer blant annet Tine og Nortura praksisen for datomerking av en rekke varer, inkludert bacon, biff, kjøttdeig og svinekoteletter.

Les også: Kast mindre mat – spar 10.000 kroner i året

Pass på i sommervarmen

Siste forbruksdag brukes om varer som er lett bedervelige, og som kan utgjøre en helsefare for deg. Disse varene bør du ikke bruke etter at datoen har gått ut, og du bør sørge for at varene kommer raskt i kjøleskap etter at de er kjøpt inn.

Mattilsynet opplyser at siste forbruksdag er satt i henhold til en sikkerhetsvurdering som er gjort av produsenten selv, og Mattilsynet mener at det er en eksakt dato man bør forholde seg til.

– Særlig om sommeren er det viktig at man overholder datoen. Nå i varmen er kjølekjeden under press, og varene kan utsettes for høyere temperaturer i både butikken og under transport. Med den varmen som har vært de siste ukene, kan det være riktigere å ha noen ekstra dager å gå på, råder Atle Wold, seksjonsleder i tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.