Skatte av kryptovaluta

Nordmenn har kryptovaluta verdt fem milliarder kroner

Skatteetaten mener tallet i virkeligheten er langt større og frykter store unndragelser.

FRYKTER SKATTEUNDRAGELSE: Skattedirektør Hans Christian Holte mener det er flere nordmenn enn de som rapporterer som har kryptovaluta, altså at skatteunndragelsene er store. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.
FRYKTER SKATTEUNDRAGELSE: Skattedirektør Hans Christian Holte mener det er flere nordmenn enn de som rapporterer som har kryptovaluta, altså at skatteunndragelsene er store. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Ifølge de ferske tallene, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, rapporterte omkring 8.000 nordmenn inn formue og gevinster de skaffet seg gjennom å investere i digitale valutaer i fjor.

Samtidig mistenker Skatteetaten at minst 30.000 nordmenn har en kryptoformue, altså at skatteunndragelsene er store.

– Vi får stadig bedre mulighet til å følge med på hvem som har inntekter og formue på dette området. Blant de 8.000 som rapporterer, er det nok en del som ikke har rapportert helt riktig, sier skattedirektør Hans Christian Holte til DN.

Det behøver ikke være bevisst, men det betyr at man har rapportert formue i krypto, mens en del skulle vært rapportert som inntekter, fortsetter Holte.

Tror det er snakk om større verdier

Skattedirektøren understreker at 30.000 er et foreløpig tall som trolig vil øke. Dermed er det også naturlig å anta at nordmenn i virkeligheten har kryptovaluta for betydelig mer enn fem milliarder kroner.

– Da jeg så beløpene, ble det klart for meg at dette er et område som har betydning for skatteprovenyet i Norge, sier Holte til avisa.

Skatteproveny er betegnelsen for all skatt og avgift som betales inn til staten fra privatpersoner og selskaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer