Nordmenn har rekordhøy gjeld

Mange er utsatte dersom renten øker.

En renteøkning på 2,5 prosent kan gi problemer til en rekke norske husholdninger. Foto: Per Ervland/Kim Jansson
En renteøkning på 2,5 prosent kan gi problemer til en rekke norske husholdninger. Foto: Per Ervland/Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag la Finanstilsynet fram sin rapport "Finansielt utsyn" for 2013. Og til tross for at de peker på den stabile, norske økonomien og gode utsikter fremover, frykter Finanstilsynet for husholdningenes økonomiske situasjon.

Årsaken er at svært mange husholdninger har rekordhøy gjeld.

>> Ikke ha for mye stående på konto>

500.000 husholdninger får høy gjeldsgrad

Finanstilsynet påpeker at gjelden i husholdningene er rekordhøy. Dessuten vokser gjelden raskere enn inntektene, og andelen husholdninger med høy gjeldsbelastning øker.

Dette gjør at flere husholdninger er mer sårbare ved inntektstap og renteøkning. Og på sikt må husholdningene regne med høyere rentebelastning, siden boliglånsrentene tross alt er på et svært lavt nivå, skriver Finanstilsynet i en pressemelding.

Beregninger gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at en utlånsrente på 6,6 prosent i 2014, medfører at 20 prosent av norske husholdninger, som tilsvarer omtrent 500.000 husholdninger, må bruke mer enn 20 prosent av nettoinntekten til renteutgifter.

Og ifølge Finanstilsynet er en utlånsrente på 6,6 prosent lav i historisk sammenheng, og om lag på samme nivå som i 2008.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.