Nordmenn ikke bekymret for uførhet

– Som ung er arbeidsevnen det viktigste du har, påpeker pensjonsøkonom.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug minner om at uførhet kan medføre et betydelig inntektsbortfall. Dette skaper ofte økonomisk hodebry, særlig hvis du har viktige forpliktelser som familie og boliglån. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug minner om at uførhet kan medføre et betydelig inntektsbortfall. Dette skaper ofte økonomisk hodebry, særlig hvis du har viktige forpliktelser som familie og boliglån. Foto: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved utgangen av 2012 var det registrert 310.000 uføre i Norge. I en undersøkelse utført av Norstat for Storebrand fremkommer det imidlertid at 61 prosent ikke er bekymret for å bli arbeidsufør, eller at de ikke har tenkt over det.

Det er i aldersgruppen 50 pluss at bekymringen er lavest, noe som antagelig henger sammen med at denne gruppen normalt har færre år igjen av arbeidslivet. Mer urovekkende er det kanskje at 64 prosent av de mellom 30-39 år sier de ikke er bekymret for å bli arbeidsufør, eller ikke har tenkt over det.

– Uførhet er noe av det verste som kan ramme deg økonomisk. De økonomiske konsekvensene av å bli ufør kan sammenlignes med å krasje uten kaskoforsikring – hvert år – resten av yrkeslivet, advarer pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

Les også: Ville du valgt Harvard eller lønnsøkning?

Betydelig inntektsreduksjon

Storebrand oppgir at uføre får mellom 33 til 66 prosent av sin tidligere lønn som uførepensjon fra folketrygden. Utover dette trenger du ekstra dekning, enten gjennom arbeidsgivers tjenestepensjonsordning, eller privat forsikring. Å få inntekten redusert med minst en tredjedel vil for de fleste bety en vesentlig livsstilsendring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer