Nordmenn ikke bekymret for uførhet

– Som ung er arbeidsevnen det viktigste du har, påpeker pensjonsøkonom.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug minner om at uførhet kan medføre et betydelig inntektsbortfall. Dette skaper ofte økonomisk hodebry, særlig hvis du har viktige forpliktelser som familie og boliglån. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug minner om at uførhet kan medføre et betydelig inntektsbortfall. Dette skaper ofte økonomisk hodebry, særlig hvis du har viktige forpliktelser som familie og boliglån. Foto: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved utgangen av 2012 var det registrert 310.000 uføre i Norge. I en undersøkelse utført av Norstat for Storebrand fremkommer det imidlertid at 61 prosent ikke er bekymret for å bli arbeidsufør, eller at de ikke har tenkt over det.

Det er i aldersgruppen 50 pluss at bekymringen er lavest, noe som antagelig henger sammen med at denne gruppen normalt har færre år igjen av arbeidslivet. Mer urovekkende er det kanskje at 64 prosent av de mellom 30-39 år sier de ikke er bekymret for å bli arbeidsufør, eller ikke har tenkt over det.

– Uførhet er noe av det verste som kan ramme deg økonomisk. De økonomiske konsekvensene av å bli ufør kan sammenlignes med å krasje uten kaskoforsikring – hvert år – resten av yrkeslivet, advarer pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

Les også: Ville du valgt Harvard eller lønnsøkning?

Betydelig inntektsreduksjon

Storebrand oppgir at uføre får mellom 33 til 66 prosent av sin tidligere lønn som uførepensjon fra folketrygden. Utover dette trenger du ekstra dekning, enten gjennom arbeidsgivers tjenestepensjonsordning, eller privat forsikring. Å få inntekten redusert med minst en tredjedel vil for de fleste bety en vesentlig livsstilsendring.

– Arbeidsuførhet er alvorligst for de unge, fordi de økonomiske konsekvensene av å bli ufør som ung blir svært store. Som ung er arbeidsevnen det viktigste du har, men få forsikrer den. Ulykke og sykdom i ung alder kan i verste fall gjøre deg til minstepensjonist, sier Dyre Haug.

Les også: Dette må du spørre om før du takker ja til ny jobb

«Unge uføre»

La oss ta utgangspunkt i «Olav» på 25 år. NAV har sett på hva han vil få utbetalt i uførepensjon dersom han blir 100 prosent ufør.

Forutsetninger:

  • 25 år gammel
  • 200.000 kroner i studiegjeld
  • Fulltidsarbeidende i to år, med årslønn på 375.000 kroner
  • Lønn ved siden av studier, fire år av 100.000 kroner
  • Deltidsjobb frem til 19 år, fire år av 60.000 kroner

– Dersom «Olav» er enslig, vil han få en årlig pensjon på 210.600 kroner per år. Som gift/samboende blir pensjonen 197.800 kroner per år. Spesialreglene for unge uføre slår inn i dette tilfellet, sier Ole Christian Lien, seksjonsleder i Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV) til DinSide.

Personer som blir uføre før fylte 26 år (såkalt unge uføre) er garantert å få medregnet en antatt fremtidig inntekt på minst 4,5 G per år (tilsvarer 379.000 kroner per år). I tillegg kan personer som blir varig uføre ha rett til å få slettet hele studielånet.

Vil du ha god pensjon? Det er ikke tanken som teller

Finn frem papirene

Pensjonsekspert Alexandra Plahte har tidligere uttalt til DinSide at hun og ektemannen har satt opp en oversikt over hvor mye penger de vil trenge dersom en av dem skulle bli ufør eller gå bort.

– Like viktig som å spare til pensjonisttilværelsen, er å tenke på hva som skjer ved uførhet eller død i morgen, sier hun.

Riktignok har en del arbeidstakere dekninger ved uførhet og død gjennom jobben, men det gjelder slett ikke alle. Finn frem papirene du får fra pensjonsleverandøren din, og sett deg inn i hvor mye du vil få utbetalt dersom du blir ufør. Om dette beløpet ikke dekker kostnader til boliglån, SFO, bilhold med mer, kan du supplere med private gjelds- eller livsforsikringer. Denne journalisten har eksempelvis tegnet forsikringer som gjør at vi kan beholde huset selv om vi skulle blir rammet av uførhet eller tidlig dødsfall.

Les også: Samboere har ofte sikret økonomien for dårlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer