Nordmenn kan ikke renteregning

En av to nordmenn klarer ikke et enkelt regnestykke om rente. Nå vil Visa hjelpe til.

Hvor mye betaler du for bruken av kredittkortet ditt? Det er det mange som ikke vet, ifølge ny undersøkelse. Foto: Per Ervland
Hvor mye betaler du for bruken av kredittkortet ditt? Det er det mange som ikke vet, ifølge ny undersøkelse. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du låner 10.000 kroner av banken til 10 prosent årsrente som skal tilbakebetales etter to år - hvor mye mener du at du vil måtte betale totalt sett?

Dette var spørsmålet som ble stilt 1.045 nordmenn i alderen 16-79 år i en undersøkelse gjort for Pengesmart.no, som er en ny privatøkonomisk webtjeneste utviklet av Visa Europe for nordmenn.

De spurte fikk fire svaralternativer, og 49 prosent valgte det riktige svaret. Av disse var det en overvekt av menn med høy inntekt og utdannelse.

Vil du prøve selv? Kryss av i boksen til høyre og prøv ikke å jukse.

Klarer du regnestykket?

Dersom du låner 10.000 kroner av banken til 10% årsrente som skal tilbakebetales etter to år - hvor mye mener du at du vil måtte betale totalt sett? (Avsluttet)
12.100 kr(49%)
12.000 kr(36%)
20.000 kr(7%)
11.200 kr(7%)
Vet ikke(1%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Låner penger til oppussing

Visas undersøkelse viser at nesten åtte av 10 nordmenn har et personlig kredittkort, og to av tre nordmenn handler varer de mener de egentlig ikke trenger, opptil flere ganger i året.

Likevel sier 75 prosent av de spurte nordmennene, at de aldri låner penger til privatkonsum som til møbler eller reiser. Av de som låner penger til å kjøpe, er det imidlertid flest som gjør det for å finansiere renovering og oppussing hjemme.

  Topp 5: Dette låner nordmenn penger til
  1. Renovering og oppussing i hjemmet 43 %
  2. Reiser 39 %
  3. Innredning/møbler 35 %
  4. Hvitevarer 24 %
  5. Hjemmeelektronikk 19 %
>>> Hva er forskjellen mellom prosent og prosentpoeng?

- Vi vil fremstå som et ansvarlig foretak, og derfor ønsker vi å lære nordmenn om økonomi, sier Christina Lind i Visa Norge Foto: Kristina Picard
- Vi vil fremstå som et ansvarlig foretak, og derfor ønsker vi å lære nordmenn om økonomi, sier Christina Lind i Visa Norge Foto: Kristina Picard Vis mer


Mange med betalingsproblemer

Til tross for at undersøkelsen viser at nordmenn er forsiktige med å låne penger til unødvendige kjøp, er det stadig flere nordmenn som befinner seg på listen over personer med betalingsanmerkninger.

I februar var det så mange som 218.000 nordmenn som var registrert med betalings-anmerkninger, en utvikling det er grunn til å uroe seg over.

– Nøkkelen til god og velstyrt økonomi er kunnskap. Ifølge vår undersøkelse er over halvparten usikre på enkel renteregning, syv prosent har fått problemer som følge av dårlig økonomistyring, og seks prosent vet ikke hvordan de skal håndtere sin privatøkonomi. Dette viser et behov for mer kunnskap om privatøkonomi, bruk av kredittkort og budsjettering. Vi har utviklet Pengesmart.no nettopp for å møte forbrukernes etterspørsel etter mer informasjon på disse områdene, sier Christina Lind, Norgessjef for Visa Europe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer