Nordmenn lures for millioner ved datingsvindel

Godt voksne kvinner mest utsatt.

Nordmenn svindles for flere millioner kroner hvert år, av personer de dater på internett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Nordmenn svindles for flere millioner kroner hvert år, av personer de dater på internett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Økokrim viser at nordmenn blir svindlet for vanvittige summer av folk de tror de har et intimt forhold til - på internett.

– Innen bedrageri på nett er dette det største problemet i hele verden, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til DinSide.

Bare i 2012 har 123 nordmenn blitt svindlet for hele 200 millioner kroner til sammen.

Lures av kjekke offiserer

Tallene for 2013 er fortsatt ikke klare, men det Økokrim kan bekrefte så langt er at det er flere personer som er lurt, men at det er færre penger som er sendt ut.

At færre blir svindlet skal blant annet skyldes at bankene har blitt flinkere til å gripe inn og stoppe denne typen transaksjoner.

Det er kvinner i alderen 40 til 70 år som oftest blir lurt. Det som i utgangspunktet så ut som en romanse med en tidligere engelsk eller amerikansk offiser, utvikler seg til å bli noe helt annet.

– Plutselig dukker det opp et problem, for eksempel har ikke "offiseren" fått lønn eller liknende, og da ber de ofrene sine om hjelp, forteller Dybo.

Hun legger til at de spiller på følelser for eksempel ved å vise bilder av seg selv sammen med barna, eller ved å hevde at de har norske aner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer