Feilutbetalinger fra Nav

Nordmenn måtte betale over 864 millioner kroner tilbake til Nav

Gjennomsnittsbeløpet som måtte tilbakebetales var på 31.200 kroner per person.

FLERE FÅR FEIL: Årsrapporten til Nav viser at det ble gjort feilutbetalinger på over 864 millioner kroner i til sammen 40.341 saker, en økning på 18 prosent fra 2016. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.
FLERE FÅR FEIL: Årsrapporten til Nav viser at det ble gjort feilutbetalinger på over 864 millioner kroner i til sammen 40.341 saker, en økning på 18 prosent fra 2016. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig publiserte Nav statistikk fra utbetalingene sine i 2017. Tallene viser at personer bosatt i Norge fikk utbetalt totalt 421 milliarder kroner, altså gjennomsnittlig 80.000 kroner per innbygger.

I årsrapporten til Nav kan vi også se at det ble gjort feilutbetalinger på over 864 millioner kroner i til sammen 40.341 saker. Dette er en økning på 18 prosent fra året før.

Nav forklarer dette med at de har satt større innsats på å avdekke og kontrollere utbetalingene sine. Det er egne enheter som jobber med dette, og i tillegg lages det stadig nye kontrolløsninger i fagsystemene.

- Vi har som ambisjon både å ta flere saker, men også å ta de største sakene, og har satt inn ekstra ressurser for å behandle og fatte vedtak i feilutbetalingssakene, sier seksjonssjef Lene Lied.

Gjennomsnittlig måtte hver person som hadde fått feilutbetalinger betale 31.200 kroner tilbake til Nav i 2017. Dette beløpet varierer fra år til år.

AAP, dag- og sykepenger byr på utfordringer

Det er forskjellig hvor alvorlige feilutebetalingene er, hvorfor og når de oppstår, samt hvordan de blir avdekket. Eksempelvis er det stor forskjell på en svindelsak der bruker har oppgitt et fiktivt arbeidsforhold som grunnlag for ytelsen og en sak der melding om dødsfall kommer for sent, slik at det blir utbetalt for mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer