Nordmenn netthandler for 37.000 kroner per år

Netthandelen når nye høyder, og vi bruker aller mest penger på reise.

REKORD I NETTHANDEL: Hver nordmann netthandler gjennomsnittlig for 37.000 kroner i året, og vi bruker mest på reiser. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
REKORD I NETTHANDEL: Hver nordmann netthandler gjennomsnittlig for 37.000 kroner i året, og vi bruker mest på reiser. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

For en liten måned siden skrev Dinside om hvor i Norge det handles mest på nett: Mens Oslo er kommunen med den største økningen i netthandel så er det to mindre øykommuner som hevder seg på toppen av netthandelsstatistikken til bank- og betalingstjenesten Klarna.

Nå melder betalingstjenesten Nets om at netthandelen når nye høyder.

37.000 kroner per nordmann

Ifølge rapporten «Norsk E-handel» har forbruket vårt på netthandel økt med 13 prosent på et år. Og vi kommer til å netthandle for rekordhøye 163 milliarder kroner innen utgangen av året.

Dette tilsvarer 37.900 kroner per nordmann.

Rapporten er utarbeidet av DIBS, som er Nets betalingsløsning for netthandel.

- Nordmenn elsker netthandel fordi det er praktisk, enkelt og tidsbesparende, forteller e-handelsanalytiker Johanna Tell fra Nets i en pressemelding.

Dette bruker vi mest penger på

Ifølge rapporten, bruker vi aller mest penger på reiser. I 2019 utgjør hotellreservasjoner, flybilletter, togbilletter og lignende over halvparten av det samlede norske nettforbruket. I tillegg har beløpet vi bruker på reise steget med hele 28 prosent siste året.

Samtidig faller forbruket på varekjøp med 4,6 prosent fra 2018, noe som tilsvarer 2,5 milliarder kroner.

Blant annet bruker vi mindre penger på sportsutstyr og hjemmeelektronikk.

- Det er mulig at dette skyldes økt konkurranse og prispress. Men når vi samtidig ser at forbruket på reiser går til værs, er tendensen muligens at atferden vår endrer seg mot å bruke penger på opplevelser fremfor ting.

Mer mat, tjenester og dating

Rapporten viser økning innenfor flere varegrupper:

Vi handler mer mat på nett: I 2019 handler én av fire nordmenn melk og brød på nett, og dette er en relativ økning på hele 21 prosent fra 2018.

Om rapporten

Norsk E-handel er en årlig statistikkrapport som gir et bilde av netthandelen og hvordan den utvikler seg i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Rapporten og resultatene bygger på en undersøkelse utført av YouGov i første kvartal 2019, der man intervjuet 7000 respondenter mellom 15 og 74 år fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Rundt 2000 av respondentene er norske.

Mer vanlig å kjøpe tjenester på nett: I 2019 bruker vi 3 milliarder kroner mer på tjenester som telefonabonnementer, parkering, forsikring og medlemskap til for eksempel treningsentre og datingsider på nett.

De unge handler mest: Ni av ti mellom 25 og 44 år har kjøpt varer eller tjenester på nett de siste tre månedene. Tre av fire mellom 66 til 74 år har gjort det samme.

Mye utenlandshandel: Til sammen har over halvparten av oss handlet en vare eller tjeneste fra utlandet på nett. Vi handler særlig fra Kina, USA og Storbritannia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer