Derfor er svindel skrevet på godt norsk

- Nordmenn oversetter svindlernes tekster

Får tilbud om å oversette Ikea-svindel og falske Facebook-nyheter mot betaling. 

GODT SPRÅK: Selv om ikke alt er perfekt, er mye svindel nå skrevet på godt norsk. Dinside har snakket med flere som forteller at norske oversettere får i oppdrag å oversette svindeltekster. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GODT SPRÅK: Selv om ikke alt er perfekt, er mye svindel nå skrevet på godt norsk. Dinside har snakket med flere som forteller at norske oversettere får i oppdrag å oversette svindeltekster. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lenge siden Dinside sluttet å bruke språk som et punkt for å avsløre svindel, som falske nettbutikker, falske Facebook-konkurranser eller søppelpost og phishing.

For der man tidligere kunne avsløre mye ved å se på den dårlige norsken, har svindlernes norske tekster nådd et langt høyere nivå.

- Vi har sett mange tilfeller de siste åra hvor språket har blitt helt eller nesten perfekt, sier produktsjef Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenter (Tsoc) til Dinside, og fortsetter:

- Og i noen av tilfellene vil jeg tro at svindlerne har fått nordmenn til å oversette for seg.

Dinside har snakket med flere som støtter denne teorien: Etter all sannsynlighet hjelper nordmenn svindlerne med å lure andre nordmenn.

Tilbudt å oversette Ikea-svindel

- Jeg jobber som oversetter, og det skjer stadig oftere at vi i denne bransjen blir bedt om å ta oppdrag som det stinker av lang vei.

Det forteller en nordmann som ikke vil ha navnet sitt på trykk til Dinside. Han viser oss et oppdrag han fikk samme dag: En «nyhetssak» om at Ikea deler ut gratis gavekort på 20.000 kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer