Skru av roaming på ferjer, skip og båter

Nordmenn raser etter rådyr roaming på ferjer

Mobilen skapte høye regninger, uten at de brukte den.

KOSTBART: Å ta bilder og laste dem opp på nettet ombord en ferje, er en dårlig ide. Bruker du mobilnettet båten gir deg, tar operatøren din blodpriser for databruken. Roaming på havet er dyrt. Foto: Stena Line
KOSTBART: Å ta bilder og laste dem opp på nettet ombord en ferje, er en dårlig ide. Bruker du mobilnettet båten gir deg, tar operatøren din blodpriser for databruken. Roaming på havet er dyrt. Foto: Stena Line Vis mer
Publisert

Du skal ta båten til Danmark. Og du har selvfølgelig med deg mobilen.

På vei ut av havnen i Norge er du koblet på ditt vanlige mobilnett, med vanlige priser. Når du kommer fram kobles du på et dansk nett, og får fri roaming i tråd med de nye EU-reglene.

Men midt mellom, på det åpne hav, finnes det i utgangspunktet ingen mobilnett. Dette løser båten med sitt eget nett, med helt andre regler og priser enn på fastlandet.

Dette overrasker mange nordmenn, som får sjokkregninger i posten selv om mobilen kan ha ligget ubrukt hele turen.

4.400 kroner på en Kiel-tur

Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon behandler krangler mellom mobiloperatører og kundene deres. De siste månedene har nemnda behandlet flere saker angående roaming på båt.

Den mest uheldige er en kvinne som ble ble fakturert 4.402 kroner for mobilsurfing på Kiel-ferja til Stena Line. Fordi prisen fra operatøren hennes lå på hele 69 kroner per megabyte.

Kvinnen, på sin side, nekter for at hun surfet i det hele tatt.

«Kanskje et dårlig forsvar, men jeg hadde faktisk andre ting å gjøre på enn å bruke mobilen da jeg var på reise med kjæresten» hevder hun i vedtaket.

«Og om man ser på noen av tidspunktene for databruken som dere mener jeg har brukt, så har jeg ikke fått mye søvn på turen».

Én fikk faktisk (litt) hjelp

Samtidig som ingen av klagerne fikk medhold i Brukerklagenemnda, fikk én av klagerne faktisk litt hjelp, likevel.

  • I ett av tilfellene gikk nemlig operatøren med på å dekke halve dataregningen, før saken havnet hos nemnda.
  • «Krediteringen ble gjort for å utvise forståelse i saken, og er ikke å anse som en innrømmelse av skyld. Faktureringen er korrekt og vi finner fradraget på nærmere 50 prosent av bruken generøst» uttaler operatøren i vedtaket.
  • Om du legger fram en god nok sak for operatøren din, kan det altså være verdt forsøket.

Mobil kan selv bruke data

En annen klager tapte 599 kroner, på samme ferje. Også han hevder at han ikke bevisst brukte noe mobildata.

Mannen forteller i vedtaket at mobilen lå ubrukt i lugaren hele dagen, før han morgenen etter så meldingen fra operatøren om de stive surfeprisene, her på 75 kroner per megabyte.

«Jeg mener denne praksisen er en form for bondefangeri» uttaler han i vedtaket.

At begge kan ha blitt fakturert for databruk uten å ha surfet på mobilen, er slett ikke umulig. Mobiltelefoner bruker ofte mobildata i bakgrunnen, selv om den ligger ubrukt i lomma eller i lugaren.

For eksempel kan mobilen oppdatere apper, hente data fra sosiale medier eller laste ned nye e-poster – helt av seg selv. Hver gang du får et varsel på telefonen, har mobilen selv brukt 4G-nettet.

Ingen fri roaming, ingen maksgrenser

Så hvorfor har du fri roaming i både Danmark og Tyskland, men ikke på vei til Danmark og Tyskland? Fordi det på havet ikke finnes vanlige basestasjoner med vanlig mobilnett, hvor fri roaming kan gjelde.

I stedet kobler båtene seg til satellitter, og videresender signalene til passasjerene fra en egen basestasjon ombord. Har du ikke slått av roaming på mobilen, vil den automatisk koble seg til dette nettet.

Fri roaming gjelder aldri på båters mobilnett, og faktisk gjelder ikke reglene for makspriser, heller. Så operatøren din kan ta så mye betalt de vil, for så mange megabyte de bare vil.

Ingen får medhold

Ingen av de som klager på blodrøde priser på bøljan blå får medhold i Brukerklagenemnda.

«I tillegg til å sjekke priser før avreise, er det klagerens ansvar å sørge for at dataroamingen på mobilen er slått av for å hindre uønsket databruk» skriver nemnda i ett av avslagene sine.

Dessuten skal alle operatørene ha sendt ut meldinger om prisene, slik de må gjøre. Og da makspriser på havet ikke er påbudt, bare anbefalt, og fri roaming ikke gjelder, må alle klagerne betale telefonregningene sine.

Det eneste som hjelper, er med andre ord å skru av roaming på telefonen din når du er på vei ut av havnen. Etterpå kan du eventuelt kjøpe tilgang på båtens trådløse nettverk, i stedet. Og husk at du risikerer samme roaming-fella ombord på fly.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer