Nordmenn raser mot Tulletelefon

Minst 240 nordmenn fikk skyhøye regninger de aldri ba om.

ALVORLIG SAK: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet ser alvorlig på at M-Quest har sendt ut meldinger og meldt folk på tjenester uten å ha innhentet samtykke. Foto: Forbrukerombudet
ALVORLIG SAK: Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet ser alvorlig på at M-Quest har sendt ut meldinger og meldt folk på tjenester uten å ha innhentet samtykke. Foto: Forbrukerombudet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av sommeren har Forbrukerombudet mottatt omlag 240 klager på selskapet M-Quest.

Det startet i mai. Selskapet sendte ut en rekke reklamemeldinger til norske mobiler, hvor det ble reklamert for Tulletelefon. Dette er en abonnementstjeneste for å ringe anonymt med forvrengt stemme.

Meldingene inneholdt en lenke til tjenesten, hvor mottageren ble bedt om å gå om hun ønsket å melde seg på.

Klagerne hevder de aldri har trykket eller meldt seg på noe som helst, men likevel har de blitt kunder av den svært kostbare tulletjenesten.

Til DinSide hevdet selskapet tidligere i sommer at dette var "en feil". Denne "feilen" viser seg å være langt mer alvorlig enn det da virket som.

Les også: M-Quest sendte ut sms ved en feil

Uvanlig mange klager

- Dette er en alvorlig sak. Det gjelder ganske store beløp og det virker som om mange er berørt, forteller fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet til DinSide.

Mange av klagerne har etter reklamemeldingen betalt 200 kroner i uken for å være kunde av Tulletelefon. Dette kommer på telefonregningen, og enkelte har dermed fått regninger på opp mot tusen kroner for én måned.

KLAGEFLOM: Slike brev har haglet inn til Forbrukerombudet de siste månedene.
KLAGEFLOM: Slike brev har haglet inn til Forbrukerombudet de siste månedene. Vis mer


- Problemstillingen med at folk blir belastet for noe de ikke har bestilt, er dessverre ikke unik. Men dette er helt i toppen når det gjelder antall klager, sukker Ravne Bugten.

Ett av selskapene de har fått klager på tidligere, er nettopp M-Quest. Dette bidrar ikke til at Forbrukerombudet tar noe lettere på saken.

Ulovlig på flere måter

Det er ikke bare negativt salg, altså at folk betaler for noe de ikke ønsker, som er problemet her. Forbrukerombudet lurer også på hvorfor folk i det hele tatt mottok reklamemeldingen som startet problemet.

På samme måte som det kreves en avtale for å fakturere folk for slike tjenester, kreves det samtykke for å sende reklamemeldinger til dem. Mange av klagerne skal aldri ha hatt noe med selskapet å gjøre tidligere.

"Jeg aldri akseptert tjenesten fra M-Quest" skriver en av klagerne til Forbrukerombudet.

"Jeg har aldri vært inne på noen mobil- eller nettside som har tilknytning til tjenesten. Jeg har aldri sendt ”Voice” til 2150. Jeg har ikke og har aldri hatt et kundeforhold til M-Quest, Tulletelefon eller andre liknende mobilbaserte tjenester".

Lite snakkesalig selskap

Det har ikke lykkes DinSide å få snakke med daglig leder i M-Quest, Rune Olav Halvorsrud, da han skal være på reise. Vi får derimot tak i styreleder Kjetil Alexander Giltvedt.

- Jeg er ikke interessert i å si noe mer om denne saken. Det blir vinklet på verst mulig måte uansett hva vi sier, så det er ikke så vesentlig for meg å uttale meg til dere, sier han til DinSide.

Vi spør likevel.

- Dere har fått 240 klager i løpet av kort tid. Hva har skjedd?

- Vi sendte en reklamemeldinger til telefonnummer fra Vi.no-databasen vår. Det som skjedde var at de startet tjenesten ved å trykke på lenken. Det er egentlig det som har skjedd, svarer Giltvedt.

Rådyr SMS-konkurranse lover premier, men det er noe de ikke forteller deg

- Det er ikke lov til å starte en tjeneste kun ved å trykke på en lenke.

- Nei, men de har gått videre også.

- Når 240 stykker klager til Forbrukerombudet er det vel grunn til å tro at noe har gått galt her?

- OK, ting skulle kanskje blitt gjort annerledes, men vi har stoppet alle tjenestene og er ferdige med saken.

TULL: M-Quest har flere tjenester, blant annet Tulletelefon.no. ''Foruten software som tar seg av beregningen av de kompliserte algoritmene som trengs for å forvrenge en stemme, så kreves det en god del fra hardware for å kunne beregne dette i sanntid. Utstyret som er i bruk er av det nyeste på markedet'' skriver nettsiden.
TULL: M-Quest har flere tjenester, blant annet Tulletelefon.no. ''Foruten software som tar seg av beregningen av de kompliserte algoritmene som trengs for å forvrenge en stemme, så kreves det en god del fra hardware for å kunne beregne dette i sanntid. Utstyret som er i bruk er av det nyeste på markedet'' skriver nettsiden. Vis mer


- Hva har dere å si til dem som har fått skyhøye telefonregninger uten å ønske tjenesten deres?

- Veldig mange har fått tilbake pengene av leverandørene sine. Men vi avslutter denne praten nå. Da sier vi "ha det fint", avslutter Giltvedt før han legger på røret.

Risikerer å få bøter

Giltvedt har rett i at de har stanset tjenesten. Mobiloperatørene har dessuten fått beskjed av Forbrukerombudet om å stanse utbetalinger til selskapet inntil saken er løst.

Men at M-Quest dermed "er ferdig med saken" har ikke styrelederen rett i. Forbrukerombudet har nemlig fortsatt ikke fått dokumentasjonen de har krevet av selskapet, til tross for at fristen nå har gått ut.

Nå vurderes det bøter.

Bøtene bør ikke M-Quest ha noe særlig problemer med å betale. I 2009 fikk Mysen-selskapet inn nesten 22 millioner kroner, og satt igjen med 1,3 millioner i driftsoverskudd. Dette er de nyeste tallene DinSide har fått tilgang på. På sin topp i 2007 håvet selskapet inn nærmere 31 millioner kroner, og satt igjen med nesten 15 millioner i driftsresultat.

"Du har vunnet!" sier meldingen, "Nei, det har du ikke!" sier Forbrukerrådet

Skuffet over mobilleverandørene

Om du er en av de mange som har mottatt uønskede meldinger fra M-Quest, råder Forbrukerombudet deg til å ta kontakt med teleoperatøren din. Du kan forklare at dette er noe du ikke ønsker, og be dem slette kravet.

Fører ikke dette frem tar du saken videre til M-Quest selv. Og vil ikke de heller gjøre noe, må du ta saken opp med Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

Dette burde vært unødvendig, synes Ravne Bugten i Forbrukerombudet. Han mener teleoperatørene burde tatt mer ansvar.

- Generelt så virker det som om forbrukeren ikke får den hjelpen de bør få hos mobilleverandøren, sier han til DinSide.

- Og det er de som krever betaling, altså mobilleverandøren, som har bevisbyrden i Brukerklagenemnda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer