Nordmenn sliter med å betale regningene

Og antallet ubetalte regninger fra staten vokser.

BETALINGSANMERKNINGER: 209.000 nordmenn er registrert  den statlige utleggsdatabasen, og vil dermed stå oppført med betalingsanmerkninger ved en kredittvurdering. Foto: Per Ervland
BETALINGSANMERKNINGER: 209.000 nordmenn er registrert den statlige utleggsdatabasen, og vil dermed stå oppført med betalingsanmerkninger ved en kredittvurdering. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er slett ikke bare ubetalte mobil- eller forsikringskrav som kan gi deg betalingsanmerkninger.

Klarer du ikke å betale NRK-lisensen eller studielånet, vil du havne i et eget statlig register som avslører hvem som ikke har klart å betale for seg når du søker om boliglån eller andre finansielle tjenester.

Og her har antallet krav økt de siste årene.

209.000 nordmenn registrert

Det er Statens innkrevingssentral som har ansvar for å kreve inn ubetalte, statlige krav som strekker seg fra NRK-lisensen og årsavgift på bilen, til bøter og studielån.

Klarer du ikke å betale disse regningene kan Statens innkrevingssentral gjennomføre det de kaller utleggstrekk eller utleggspant. Dette betyr at de trekker deg i lønn eller trygd, eller tar pant i verdier du har, som hytte, bil, båt, aksjer eller lignende, for å dekke de ubetalte kravene.

Den som skylder penger skal ha igjen nok til å dekke sitt livsopphold. Og det er slett ikke alle som har god nok økonomi til at de kan trekkes i lønn eller trygd, eller klarer å gjøre opp for seg - ikke minst på grunn av flere krav til staten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.