Politiets trusselvurdering:

- Nordmenn svindlet for 126 millioner

Allerede i løpet av årets første måneder er det anmeldt svindel og bedrageri for 126 millioner. - Pandemien var en katalysator, sier Økokrim-sjefen.

BEKYMRET: Økokrim-sjef Pål Lønseth ser stadig nye svindelmetoder bli tatt i bruk. Foto: Hanna Johre / NTB
BEKYMRET: Økokrim-sjef Pål Lønseth ser stadig nye svindelmetoder bli tatt i bruk. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Metodene blir mer og mer avanserte. Vi er redd for at man kommer dit at det rett og slett blir vanskelig å beskytte seg hundre prosent mot denne kriminaliteten.

Det sier Økokrim-sjef Pål Lønseth. Tirsdag la han sammen med politidirektør Benedicte Bjørnland og Kripos-sjef Kristin Kvigne fram politiets trusselvurdering for 2023.

Lønseth sier til Dagbladet at svindlerne blir stadig mer utspekulerte, men også strekker seg langt i bruken av teknologiske løsninger.

- Ekstrem økning

- Det avdekkes avanserte løsninger. Vi ser bruk av kunstig intelligens, og til og med «deep fake» hvor svindlerne etterlikner for eksempel stemmen til sjefen din eller et familiemedlem til den som blir forsøkt svindlet, sier Økokrim-sjefen.

Han tror ikke det er nordmenns naivitet som gjør at det så langt i år er anmeldt saker hvor det er svindlet og bedratt for 126 millioner kroner. Tallene baserer seg på tall for både privatpersoner og foretak.

I politiets trusselvurdering for 2023 kommer det også fram at antallet anmeldelser av bedrageri i fjor økte med nærmere 22 prosent sammenliknet med 2021. «Banker rapporterer imidlertid om en ekstrem økning i antall bedragerier de seneste årene», heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer