- Metodene blir mer og mer avanserte. Vi er redd for at man kommer dit at det rett og slett blir vanskelig å beskytte seg hundre prosent mot denne kriminaliteten.
Det sier Økokrim-sjef Pål Lønseth. Tirsdag la han sammen med politidirektør Benedicte Bjørnland og Kripos-sjef Kristin Kvigne fram politiets trusselvurdering for 2023.
Lønseth sier til Dagbladet at svindlerne blir stadig mer utspekulerte, men også strekker seg langt i bruken av teknologiske løsninger.

Advarer mot svindel
- Ekstrem økning
- Det avdekkes avanserte løsninger. Vi ser bruk av kunstig intelligens, og til og med «deep fake» hvor svindlerne etterlikner for eksempel stemmen til sjefen din eller et familiemedlem til den som blir forsøkt svindlet, sier Økokrim-sjefen.
Han tror ikke det er nordmenns naivitet som gjør at det så langt i år er anmeldt saker hvor det er svindlet og bedratt for 126 millioner kroner. Tallene baserer seg på tall for både privatpersoner og foretak.
I politiets trusselvurdering for 2023 kommer det også fram at antallet anmeldelser av bedrageri i fjor økte med nærmere 22 prosent sammenliknet med 2021. «Banker rapporterer imidlertid om en ekstrem økning i antall bedragerier de seneste årene», heter det i rapporten.
Selv opplever Lønseth det som at folk generelt er skeptiske og på vakt i møte med svindelforsøk. Men skepsisen fører også til utfordringer.
- Heldigvis tror jeg oppmerksomheten til folk er økende, men det har også en negativ effekt i den forstand at det svekker samfunnets arbeid med digitalisering. Stoler vi ikke på de digitale tjenestene, så vil det gå utover effektiviteten i digitaliseringsprosessen. Og det bør være en bekymring langt utenfor Økokrim, sier Lønseth.

Norges største seriesvindler er død
- Toppen av isfjellet
Anmeldt svindel tilsvarende mer enn én million kroner daglig og kraftig økning i registrerte saker hos bankene til tross - Økokrim-sjefen er sikker på at realiteten er langt verre enn statistikken tilsier.
Hans generelle oppfordring til alle er klar: Vær skeptisk.
- Det er store mørketall, så summene vi ser i statistikken er bare toppen av isfjellet. Folk bør generelt være skeptisk til personer som ringer og sier de er fra banken eller politiet. Tilgang til bank-ID eller koder er det ingen seriøse aktører som spør etter på telefon, sier Lønseth.