Nordmenn tapte nesten 100 millioner på phishing

Og det er bare én som kan hjelpe deg: Deg selv.

PHISHING GJENNOM SPAM: E-poster fra Apple, Skatteetaten, banken, Netflix og andre store kjente aktører kan raskt dreie seg om et phishingforsøk. Vær forsiktig med hva du gir fra deg.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PHISHING GJENNOM SPAM: E-poster fra Apple, Skatteetaten, banken, Netflix og andre store kjente aktører kan raskt dreie seg om et phishingforsøk. Vær forsiktig med hva du gir fra deg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke virus, hackerangrep eller skumle vedlegg i e-poster som er den største faren for lommeboka di på internett. Det er phishing; når svindlere utgir seg for å være noen de ikke er, og klarer å lure sensitiv informasjon ut av deg.

Ferske tall viser nemlig at norske forbrukere taper aller mest på misbruk av kortinformasjon, hvor svindlerne aldri har brukt noen fysiske bankkort. I fjor ble det tapt 98,4 millioner kroner på dette; mer enn noen gang før.

En vanlig metode for å stjele slik informasjon er phishing, ofte per e-post. Informasjonen kan blant annet misbrukes på nettbutikker som ikke stiller høye krav til hva «kunden» må oppgi for å betale. Kortnummer, navn og en CVC-kode kan være nok for å handle for dine penger.

- Det aller beste forbrukeren kan gjøre for å unngå dette, er å ikke ha bankkort. Men det blir jo utopisk, sa seksjonssjef Olav Johannessen i Finanstilsynet da de la fram tallene i årets Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS).

LES OGSÅ: «All spam kommer fra Afrika, og bare idioter blir lurt!» 4 myter om phishing

Doblet på to år

Tapet har økt med 37 prosent siden året før, og er nesten dobbelt så høyt som i 2013. Går vi lenger tilbake, til 2011, ser vi en firedobling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer