- Nordmenn trekker seg ut for tidlig

Norske aksjekunder selger unna, mens utlendingene har is i magen.

Ifølge Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening, bør man vente med å ta utbytte av aksjene sine. Med litt is i magen kan man tjene penger på dem. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Ifølge Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening, bør man vente med å ta utbytte av aksjene sine. Med litt is i magen kan man tjene penger på dem. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utlendinger beholdt sine norske verdipapirfond, mens nordmenn rømmer fra sine verdipapirfond. Det gjelder både norske småsparere og profesjonelle sparere, ifølge en pressemelding fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

- Svensker setter nå av mer penger i norske aksjefond enn nordmenn gjør, sier Lasse Ruud, administrerende direktør i VFF.

Utenlandske kunder hadde 4,8 milliarder kroner i norske fond de første seks månedene i år.

Hvis man hadde ventet med å ta ut utbytte, så tror Ruud at nordmenn ville hatt rundt 30 milliarder kroner i aksjefond allerede i 2003.

Les også: Fondsfellesparing

Proffene tok ut 300 millioner i utbytte av verdipapirfondene i år, og småsparerne har tatt ut mer enn de har satt inn.

- Det er et klart trendbrudd. I over fem år har tegningsmønsteret vært positivt, sier Ruud, som allikevel ikke tror at det norske folk har mistet tilliten til aksjefond.

- Det vil alltid være perioder i aksjemarkedet med kursfall der det råder en viss kortsiktig psykologi. Men turbulensen vi opplever nå, vil bare være en liten flik av virkeligheten når man ser seg tilbake om ti år, sier Ruud.

- Til nå har verdistigningen i fondene vært på 190 prosent. Likevel har personkundene innløst nærmere 13 milliarder. Det er overraskende. Finansnæringen har i for stor grad servert sine kunder en raffinert finansiell kost som egentlig kun hører hjemme på lørdagskvelden. Vi må finne tilbake til den finansiell hverdagskosten, sier Ruud.

Mange nordmenn velger eiendom som spareform, Ruud advarer nordmenn mot å tro at dette vil gi stor avkastning. Han mener at politikkens påvirkning kan være årsaken til sparingen i eiendom. Ruud vil at skattereglene skal endres, slik at det blir dyrere å eie bolig. Spesielt hvis man eier utleiebolig.

Ikke gjør som megleren din sier

- Grunnlaget for formuesskatt er 100 prosent av markedsverdien for aksjer, men i gjennomsnitt 15 prosent av markedsverdien for fast eiendom. Dermed gir norske politikere et signal til folk flest om at de foretrekker at man setter lange penger i utleieboliger framfor å eie børsnotert næringsliv, sier Ruud.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer