Nordmenn vil betale ned ekstra på lånet

Og det kan være gunstig sparing.

NEDBETALING: Flere nordmenn ønsker å betale ned ekstra på boliglånet, som også blir regnet som den smarteste formen for sparing. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NEDBETALING: Flere nordmenn ønsker å betale ned ekstra på boliglånet, som også blir regnet som den smarteste formen for sparing. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn ønsker å betale ned ekstra gjeld, viser Finans Norges forventningsbarometer for første kvartal som ble publisert tirsdag.

Ved spørsmål om hva man vil prioritere dersom økonomien blir bedre, svarer flertallet i undersøkelsen at de vil spare mer, enten i form av å nedbetale gjeld og/eller sette til side sparepenger på annen måte.

Nettopp å betale ned ekstra på lånet, regnes som en svært gunstig spareform.

Spar på ekstra nedbetaling av gjeld

Som kjent har renten vært svært lav i Norge de siste årene, noe den antakelig vil være i noen år fremover dersom Norges Banks prognoser holder stikk. Nettopp lav rente gjør at mange med boliglån gjerne har en del å gå på økonomisk, tross alt skal du som boliglånskunde tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng.

Betaler du ned ekstra på lånet som om renten allerede var langt høyere, viser våre tidligere regnestykker at du kan bli gjeldsfri hele åtte år tidligere.

Husk også at det lønner seg å nedbetale boliglånet, og heller vente med studielånet.

Har du aldri penger til overs før lønning hver måned? Sjekk hva som er ditt pengesluk med DinSides sløsekalkulator.

Prioritér boliglånet

Har du boliglån og ønsker å spare penger, er det dessuten verdt å merke seg at nedbetaling av gjeld normalt er en mer gunstig spareform enn å plassere pengene på en tradisjonell sparekonto.

Årsaken er enkel: Den høyeste renten avgjør hva som lønner seg. Og normalt sett vil det være høyere rente på boliglånet enn du har på sparekontoen. Dermed blir det altså mer lønnsomt å betale ned ekstra avdrag på boliglånet enn å ha pengene stående på sparekonto.

Men det betyr ikke at du bør droppe sparingen fullstendig.

Generelt bør man ha en buffer spart opp i form av minimum to månedslønner. Deretter kan man vurdere ytterligere sparing, men skal den utkonkurrere nedbetaling av gjeld i lønnsomhet, bør den innebære en grad av risiko.

- Alternativet til ekstra nedbetalinger på lånet er sparing, som må være gunstigere enn avdragsbetalingen. Konkret betyr dette at midlene plasseres til høyere risiko, som igjen gir høyere forventet avkastning, for eksempel aksjefondsparing, har høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI uttalt til DinSide tidligere.

Les mer om sparing og gjeld

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer