Norge åttende minst korrupt!

Danmark troner ensom på toppen, mens i Kamerun må du nok betale bestikkelser om du vil ha en bussbillett.

Norge åttende minst korrupt!
Publisert

Det er Transparency International, med hovedsete i Berlin, som hvert år offentliggjør en liste over de mest korrupte land i verden. Listen som ble lagt frem i går er den mest omfattende noen gang, med over 80 land. Blant de landene som er med, er Norge.

Johann Graf Lambsdorff fra universitetet i Göttingen, som har samlet underlagsmaterialet til listen, sa ved fremleggelsen at dette var en liste over korrpusjonen slik den ble oppfattet av viktige observatører. Det lot seg ikke gjøre å måle korrupsjon på noen objektiv, nøytral måte. I stedet har man intervjuet en rekke organisasjoner som jobber i de forskjellige land og gått gjennom presseklipp om landene. Minst tre kilder har vært nødvendige for at et land skal få plass på listen.

Transparency International har underavdelinger i flere land, og støtter og er en pådriver for FNs arbeid mot korrupsjon.

Proteksjonisme

Med korrupsjon forstår man som oftest at offentlige tjenestemenn mottar penger de ikke har rett til for å gi deg dine lovfestede rettigheter, eller for å snu ryggen til når du bryter loven. Omvendt kan du miste dine rettigheter fordi noen har betalt seg forbi deg i køen, eller slektninger av tjenestemannen har gått foran.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer