Hvor dyre er egentlig norske mobilabonnementer?

Norge dyrest i Norden, men langt fra i verden

Før du klager på norske mobilabonnementer skal du vite dette: Vi har det i det minste enkelt.

TYPISK NORSK Å VÆRE DYR: Vi har det fint. Og vi tjener godt. Men det koster å være norsk, også når vi bruker mobiltelefonen. I Nordisk sammenheng har vi svært høye priser, men det finnes land som er dyrere enn oss, også. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TYPISK NORSK Å VÆRE DYR: Vi har det fint. Og vi tjener godt. Men det koster å være norsk, også når vi bruker mobiltelefonen. I Nordisk sammenheng har vi svært høye priser, men det finnes land som er dyrere enn oss, også. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

2017 er året for enda dyrere mobilabonnementer. Operatørene legger skylden på fri roaming i EU/EØS, som de nå må gi deg om du vil eller ei.

Dermed får Dinside stadig oftere høre fra lesere hvor billig det er i utlandet. Spesielt i Danmark.

Men er egentlig gresset så mye grønnere på andre siden av grensa?

Først og fremst ja, men også litt nei, viser våre undersøkelser. Velkommen til VM i mobilpriser.

NORGE MOT VERDEN: Snittprisen per gigabyte på abonnementene vi har sjekket. Norge havner i den høye enden. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke
NORGE MOT VERDEN: Snittprisen per gigabyte på abonnementene vi har sjekket. Norge havner i den høye enden. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#1: Så høye er de norske mobilprisene

Vi har hentet inn priser fra 28 mobiloperatører i 9 land – inkludert Norge. Dette er enklere sagt enn gjort, som vi skal komme tilbake til, så undersøkelsen vår må tas med noen klyper salt.

Men prisene gir et relativt godt prisbilde av hvert land og Norges posisjon i mobillandskapet, og resultatet ser du i grafikken over. Vi ender altså sånn omtrent et godt stykke over midt på treet.

Danmark er verdt å merke seg – det hadde vært deilig å være norsk mobilkunde i Danmark, noe vi dessverre ikke kan. Resten av Norden har også lavere priser enn oss. Men Australia, Canada og USA er altså dyrere – og som du snart skal se, vanskeligere.

BILLIG: Mobilabonnementer i Danmark er langt billigere enn i Norge. Her ser du prisene til danske Telia. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILLIG: Mobilabonnementer i Danmark er langt billigere enn i Norge. Her ser du prisene til danske Telia. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: Danmark – knallbillig

Vi har skrevet det før, og vi skriver det igjen: De danske mobilprisene er nærmest absurd lave.

Chat med danske Telia sin kundeservice om norske kunder

 • Dinside: Hei! Kan man som nordmann bestille et dansk Telia-abonnement og bruke det i Norge?
 • Telia.dk: Det kan du hvis du har dansk adresse og CPR nummer.
 • Dinside: Ja riktig, så ikke om jeg ikke har fast bosted i Danmark, med andre ord?
 • Telia.dk: Nej, det kræver en dansk adresse.
 • Danske Telenor starter på 10 gigabyte (GB) til bare 149 danske kroner – 190 norske. I Norge tar Telenor 249 kroner for bare 0,5 GB.
 • Danske Telia gir deg 8 GB for bare 203 norske kroner måneden, og for eksempel 50 GB for 381 norske kroner. I Norge? 249 kroner for 1 GB.
 • En rekke billigoperatører presser prisene enda lavere. Oister har 30 GB for 139 norske kroner, operatøren 3 gir ut 60 GB hver måned for 344 norske kroner. I vår siste pristest vant Telipol konkurransen om storbrukeren, med 20 GB for 499 kroner.

Sist vi snakket med norske Telia og Telenor om disse absurd mye lavere prisene, ble konkurransen og det flate landskapet i Danmark nevnt som grunner.

DYRT: Vi har lite å klage over om vi sammenlikner oss med USA. Her reklamerer de for ubegrensa 4G, men sier i liten skrift over at det slettes ikke er uten grenser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DYRT: Vi har lite å klage over om vi sammenlikner oss med USA. Her reklamerer de for ubegrensa 4G, men sier i liten skrift over at det slettes ikke er uten grenser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#3: USA – ikke best i verden

Det virker som de aller fleste amerikanere kjøper mobilen sammen med abonnement og bindingstid, og kanskje får lavere priser på den måten. Men prisene operatørene oppgir for det de kaller «bring your own device» er høye.

 • Giganten T-Mobile tilbyr «ubegrensa» mobildata for 75 dollar i måneden, eller 635 norske kroner.
 • Men ubegrensa betyr maks 32 GB, ifølge liten skrift, som også forteller at de kan redusere videokvalitet til latterlige 480p. Som kan forklare hvorfor nettnøytralitet er en het potet der borte.
 • Sprint gir 2 GB til 339 kroner, mindre operatører som Republic Wireless gir 1 GB til 169 kroner og prisbildet alt i alt gjør at USA havner på verdenstoppen i vår oversikt.

Mye fokus på hvorvidt mobilen din i det hele tatt støtter operatørene og masse liten skrift om diverse begrensninger gjør USA også til et langt mer komplisert mobilmarked enn Norge. Norske operatører har de siste åra gjort det lekende lett å orientere seg, når alt er fritt unntatt datamengden.

FORVIRRENDE: Nettsida Telenor.in er er rot av tall og tilbud. Prisene er lave, men det skulle bare mangle når det er India vi snakker om. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORVIRRENDE: Nettsida Telenor.in er er rot av tall og tilbud. Prisene er lave, men det skulle bare mangle når det er India vi snakker om. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#4: India – samme Telenor, bare helt annerledes

Nå tøyer vi strikken for hva som er relevant, men det er i det minste artig å se på indiske mobiloperatører.

 • For eksempel er Telenor inne i det indiske mobilmarkedet, med samme navn og logo som i Norge. Der stopper også likhetene.
 • For det indiske mobilmarkedet er mildt sagt forvirrende, med salg av pakker av både data og tale som varer i så og så mange dager. Og med forskjellige priser ut fra hvilken region du bor i.
 • Til gjengjeld er det billig. Telenor selger en pakke på 6 GB som varer i 28 dager for 31 norske kroner, mens operatøren Jio presser prisene enda lavere, med blant annet 60 GB data for 67 kroner.

Men tar man hensyn til den gjennomsnittlige inntekten til en inder, kontra en nordmann, blir selvfølgelig prisene langt mindre absurde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer