Norge dyrest

Forbrukerrådet vil at du skal betal mindre for inkassokravene.

Inkassosystemet i Norge er langt dyrere enn tilsvarende i Sverige og Danmark. Foto: Colourbox
Inkassosystemet i Norge er langt dyrere enn tilsvarende i Sverige og Danmark. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn trenger hjelp til å ordne opp i gjelden sin. Dessverre ber de fleste om hjelp alt for sent.

- Ofte kommer vi inn veldig sent. Folk kan ha mistet bilen allerede og boligen skal tvangsselges. Så sent i prosessen er det vanskeligere å gi god hjelp, selv om det alltid er noe som kan gjøres. Det sa Arif Zulovic ved Grønland sosialkontor i Oslo til DinSide tidligere denne uken.

Les også: Er dette lov? Torpedo inkasso "vet hvor du bor" ...

Vil ha lavere inkassokostnader

En av postene som fører til gjeldsspiralen, er inkassokravene. Inkassosystemet i Norge er i dag klart dyrere enn både Sverige og Danmark, sier Forbrukerrådet under henvisning til en undersøkelse utført av SIFO.

- Lavere inkassokostnader vil føre til færre gjeldsofre og være et viktig bidrag i regjeringens arbeid med å avskaffe fattigdom. Dagens unødig høye gebyrer legger sten til byrden for de som ikke greier å gjøre opp for seg, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en pressemelding torsdag.

Forbrukerrådet ber om lavere gebyrer, og ønsker at kredittyter skal være med på å dekke kostnadene ved inkasso. Ikke bare for å lette byrden for de som skylder penger, men også for å disiplinere kredittyterne til å foreta bedre kredittvurderinger i forkant, samt inngå nedbetalingsavtaler tidligst mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer