Pensjon

Norge faller på liste over best pensjonsordning

En gjennomsnittlig norsk arbeidstaker kan vente seg en pensjon på kun halvparten av lønnen, ifølge en fersk rapport fra Mercer.

HALV LØNN I PENSJON: En gjennomsnittlig norsk arbeidstaker kan vente seg en pensjon på kun halvparten av lønnen, ifølge en fersk rapport fra Mercer. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
HALV LØNN I PENSJON: En gjennomsnittlig norsk arbeidstaker kan vente seg en pensjon på kun halvparten av lønnen, ifølge en fersk rapport fra Mercer. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge rapporten fra Melbourne Mercer Global Pension Index, som Dagens Næringsliv siterer, kan en gjennomsnittlig norsk arbeidstaker vente seg en pensjon på 48,8 prosent av lønnen.

– Jeg tror dette er noe folk flest ikke har fått med seg, og jeg tror det er en utfordring at det heller ikke er så mange som er interessert i å få det med seg, sier administrerende direktør Per Myklestu i Mercer Norge.

Tor Sydnes i pensjonsforvalter- og rådgivningsselskapet Gabler understreker at dette gjelder privat sektor, ikke offentlig sektor.

– Tallet som de viser til, nemlig at en gjennomsnittsnordmann kan vente seg litt rundt 49 prosent av lønnen sin i pensjon, virker rimelig, sier Sydnes.

Det er ordningen med tjenestepensjon gjennom arbeidsgiver, som ikke er forpliktet til å sette av mer enn to prosent av lønnen til pensjon, som utgjør at norske pensjonister kommer dårligere ut enn i andre land, skriver DN.

Undersøkelsen rangerer pensjonsordningen i 34 land ut fra mer enn 40 kriterier. Norge faller i 2018 fra fjerdeplass til sjetteplass, bak Danmark, Sverige og Finland.

Få en halv million mer i pensjon

Innskuddspensjonen din blir plassert i fond, ofte kalt pensjons- eller spareprofil, som er satt sammen av aksjer og renter. Vanligvis blir pensjonen din automatisk plassert i profiler med mye renter og lite aksjer eller lik andel aksjer og renter.

Ved å endre pensjonsprofilen din til en med mye aksjer og lite renter, kan du øke din forventede pensjon betydelig.

Med samme arbeidsgiver og samme forutsetninger, kan det skille 500.000 kroner i forventet pensjon bare ved å justerer pensjonsprofilen din. Se regnestykket her.

Tre steg til høyere pensjon

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, har tidligere gitt Dinside disse rådene til hvordan man kan sikre seg bedre pensjon:

  1. Finn ut hvor mye arbeidsgiver sparer for deg og hva du til sammen kan forvente i framtidig pensjon. Dette gjør du enkelt via en pensjonskalkulator.
  2. Gå inn og juster pensjonsprofilen til en aksjeandel som passer din alder. Er du usikker på hva du bør velge, kan du ta kontakt med pensjonsleverandøren eller banken din.
  3. Opprett egen pensjonssparing i tillegg til innskuddspensjon og folketrygden. Her anbefaler jeg å spare i aksjefond, enten i en aksjesparekonto eller i IPS.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer