Norge først med narkotest

Norge blir det første landet i Skandinavia der det er mulig for privatpersoner via apotek å kjøpe selvtester som avslører om en person er påvirket av narkotika. Vitusapotek planlegger å legge ut testen for salg over hele landet i løpet av sommeren.

Publisert
Sist oppdatert

Vitusapotek tar nå initiativet til en dialog med politiet og fagmiljøene for rusbehandling for å sikre at tilbudet utformes på en måte som gir bredest mulig aksept.

- Mange engstelige foreldre har etterspurt slike tester. Den store interessen fra kunder veide tungt da vi besluttet at vi ønsker et slikt produkt i våre apotek, sier fagdirektør Britt Wolden i Vitusapotek til Newswire.

Hun mener narkotester kan ha en preventiv effekt, men understreker at tiltaket vil virke best når det er åpenhet og god dialog mellom barn og foreldre.

- Dette skal jo ikke erstatte den gode samtalen, sier hun.

Tryggere enn internett- Mange foreldre ønsker å ha kontroll over barna sine og bekymrer seg for om de misbruker narkotika. Den testen vi har valgt, baserer seg på en urinprøve. Testingen forutsetter derfor samarbeid og åpenhet, sier Wolden.

Hittil har slike tester bare vært tilgjengelige via internett, der det selges stadig mer av denne typen produkter.

- Vi ønsker å ta ansvar og bidra med vår kompetanse. Når vi tar inn narkotester hos oss, betyr det at forbrukeren får snakke med høyt kvalifisert fagpersonell om testene. Blant annet er det viktig å være kjent med mulige feilkilder. I tillegg har vi gode kvalitetsrutiner ved vurdering av nye produkter i vårt sortiment, sier Britt Wolden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer