Betaling:

Norge kan få elektroniske «kontanter»

Norges Bank ser på mulighetene for å utvikle et elektronisk betalingsmiddel.

ELEKTRONISKE PENGER: Norges Bank jobber med å se på om det skal innføres elektroniske sentralbankpenger. Foto: NTB Scanpix
ELEKTRONISKE PENGER: Norges Bank jobber med å se på om det skal innføres elektroniske sentralbankpenger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norges Bank har ansvaret for å utstede norske kroner. Men det kan også bli aktuelt med nye, elektroniske «kontanter».

- I likhet med flere andre sentralbanker er vi i gang med å utrede egenskaper ved og konsekvenser av elektroniske sentralbankpenger. Foreløpig foreligger det ingen konklusjoner fra dette arbeidet, forteller Knut Sandal, direktør for finansiell infrastruktur i Norges Bank.

Som app eller plastkort?

Hvordan slike elektroniske sentralbankpenger skal kunne brukes, er ennå uklart.

- Det er for tidlig å gå i detalj på dette spørsmålet. Vi er i en utredningsfase der vi ser på mange ulike egenskaper og teknologiske løsninger, sier Sandal.

I en tale på Det Norske Videnskaps-Akademi denne uken, uttalte Jon Nicolaisen i Norges Bank at en eventuell innføring av elektroniske sentralbankpenger kan gjøres på flere måter.

- Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over. En annen mulig løsning er at sentralbanken utsteder et plastkort eller utvikler en app som folk kan betale med anonymt, uttalte Nicolaisen.

Kontantene forsvinner ikke

I vår kommer de første eksemplarene av de nye sedlene, og ifølge sentralbankloven er kontanter tvungent betalingsmiddel i Norge.

Selv om kontantenes død er spådd flere ganger, og NHO Reiseliv har ytret ønsker om at bedrifter skal kunne si nei til betaling med seddel og mynt, vil kontantene etter alt å dømme fortsatt bestå, selv om elektroniske penger skulle bli innført.

- Norges Bank har begynt på arbeidet med å vurdere hva våre penger skal være. Dette er et langsiktig arbeid. Uansett vil vi nok ha kontantene med oss i mange år ennå, sa Nicolaisen i sin tale.

Han uttalte videre at selv om man skulle innføre elektroniske sentralbankpenger, vil de pengene du har på konto og bruker med bankkort eller regningsbetaling i nettbank, mest sannsynlig fortsette å dominere som betalingsmiddel.

Derfor kan vi ha behov for elektroniske penger

I sin tale understreker Jon Nicolaisen i Norges Bank at nordmenn ved digitale betalinger i dag, er avhengige av en privat tredjepart, altså banken. Man er også avhengig av at teknologien fungerer, og man kan ikke betale anonymt, og dermed beskytte privatlivets fred. Man har heller ikke tilgang til penger som norske myndigheter står direkte bak.

På sikt kan det tenkes at nye betalingsløsninger, som elektroniske sentralbankpenger, kan tilby disse egenskapene.

Svenske e-kroner?

Også i Sverige er Riksbanken i gang med en utredning, som skal være klar i 2019, hvor man ser på behovet for en e-krone - også her som et komplement til tradisjonelle kontanter.

Det er altså ikke slått fast at de skal gi ut et elektronisk betalingsmiddel, men man skal se på mulighetene for og nødvendigheten av dette. Og svenskene er skeptiske, viser en svensk spørreundersøkelse, der knapt hver tiende svenske var positive til elektroniske penger, skriver breakit.se.

I prosjektplanen kommer det også frem at Riksbanken vil følge med på den internasjonale utviklingen, og aktivt søke samarbeid med passende parter, eksempelvis de nordiske sentralbankene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer