Norge kan få nullrente

- Ikke helt usannsynlig, sier renteekspert.

Hvis alt går galt, kan Norge få en rente ned på 0-tallet. Foto: Norges Bank / Kim Jansson
Hvis alt går galt, kan Norge få en rente ned på 0-tallet. Foto: Norges Bank / Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden midten av oktober i fjor har Norges Bank satt ned styringsrenten med hele 3,25 prosentpoeng. Det er lite som tyder på at nedgangen ikke skal fortsette.

Nordea, First Securities og en rekke andre banker venter en styringsrente langt ned på 1-tallet innen sommeren, men det er ikke sikkert nedgangen stopper der.

- Vi kan ikke utelukke nullrente i Norge, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities, og legger til:

- Da Norges Bank la frem sin siste pengepolitiske prognose i desember, mente de det mest sannsynelige utfallet var å komme ned på 2 prosent som laveste styringsrentenivå. Men Norges Bank mente også at nullrente ikke var usannsynelig. Og etter den svært svake utviklingen i den internasjonal økonomien, kan vi ikke utelukke det, sier han.

LES OGSÅ: Rekordlav rente i sikte

Flere land nærmer seg null

Flere vestlige land begynner nå å nærme seg nullrente. I går senkte Riksbanken den svenske styringsrenten med 1 prosentpoeng, til 1 prosent. Svensk industriproduksjon faller raskt, og Wilhelmsen tror derfor ytterligere rentekutt vil komme på andre siden av grensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer