Norge kan få nye pengevalører

Norges Bank vurderer fremtiden for 50-øringen. Om mynten forsvinner kan det bli aktuelt å innføre en 2-krone.

Om 50-øringen forsvinner, kan Norge få en ny mynt. Hva synes du om en 2-krone? Foto: Per Ervland
Om 50-øringen forsvinner, kan Norge få en ny mynt. Hva synes du om en 2-krone? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene gjennomfører for tiden en aldri så liten oppdatering av den svenske kronen. Økonomene i Riksbanken diskuterer nå hvilke myntvalører landet bør bruke de neste årene.

Tidligere i år besluttet svenskene å kvitte seg med 50-øringen, og fra oktober 2010 vil den lille mynten ikke lenger være gyldig betalingsmiddel i vårt naboland. Når 50-øringen forsvinner over grensen, kan det bli aktuelt å innføre nye valører.

Sverige har ingen 200-lapp, og derfor er dette et av forslagene som har kommet på bordet, ifølge DI.se. Samtidig blir det også vurdert om landet bør innføre en ny 2-kronemynt.

Valutakalkulatoren

Bort med norsk 50-øring?

Her i Norge følger Norges Bank kontinuerlig med på hvilke valører landet er tjent med å ha. Nå er det satt i gang en utredning som skal finne konsekvensene og hvor hensiktsmessig det vil være å kvitte seg med 50-øringen.

- Vi har jo en løpende vurdering av rekken med mynter, og akkurat nå ser vi på 50-øringen, sier Trond Eklund, direktør for kontant og betalingsmidler i Norges Bank.

Han regner med at vurderingen vil bli avsluttet i løpet av de neste to til tre ukene, for så å gå videre til høyere instanser. Det er tross alt ikke Norges Bank, men Stortinget, som til syvende og sist tar avgjørelsen om hvilke myntvalører landet skal ha.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.