Norge kan få nye pengevalører

Norges Bank vurderer fremtiden for 50-øringen. Om mynten forsvinner kan det bli aktuelt å innføre en 2-krone.

Om 50-øringen forsvinner, kan Norge få en ny mynt. Hva synes du om en 2-krone? Foto: Per Ervland
Om 50-øringen forsvinner, kan Norge få en ny mynt. Hva synes du om en 2-krone? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenskene gjennomfører for tiden en aldri så liten oppdatering av den svenske kronen. Økonomene i Riksbanken diskuterer nå hvilke myntvalører landet bør bruke de neste årene.

Tidligere i år besluttet svenskene å kvitte seg med 50-øringen, og fra oktober 2010 vil den lille mynten ikke lenger være gyldig betalingsmiddel i vårt naboland. Når 50-øringen forsvinner over grensen, kan det bli aktuelt å innføre nye valører.

Sverige har ingen 200-lapp, og derfor er dette et av forslagene som har kommet på bordet, ifølge DI.se. Samtidig blir det også vurdert om landet bør innføre en ny 2-kronemynt.

Valutakalkulatoren

Bort med norsk 50-øring?

Her i Norge følger Norges Bank kontinuerlig med på hvilke valører landet er tjent med å ha. Nå er det satt i gang en utredning som skal finne konsekvensene og hvor hensiktsmessig det vil være å kvitte seg med 50-øringen.

- Vi har jo en løpende vurdering av rekken med mynter, og akkurat nå ser vi på 50-øringen, sier Trond Eklund, direktør for kontant og betalingsmidler i Norges Bank.

Han regner med at vurderingen vil bli avsluttet i løpet av de neste to til tre ukene, for så å gå videre til høyere instanser. Det er tross alt ikke Norges Bank, men Stortinget, som til syvende og sist tar avgjørelsen om hvilke myntvalører landet skal ha.

Millioner forsvinner hvert år

Grunnene til å skrote 50-øringen er mange. Prisstigningen har gjort at du får svært lite igjen for en halv krone nå til dags, og skal du betale mer enn som så, er det ganske lite praktisk å gjøre det med den lille kobbermynten.

Norges Bank vurderer nå om 50-øringen bør fjernes. Hvert år forsvinner et betydelig antall mynter fordi folk ikke bruker den lille mynten. Foto: Kim Jansson
Norges Bank vurderer nå om 50-øringen bør fjernes. Hvert år forsvinner et betydelig antall mynter fordi folk ikke bruker den lille mynten. Foto: Kim Jansson Vis mer


50-øringen er dyr å produsere sammenliknet med verdi, dessuten viser tall fra Norges Bank at mange av myntene som settes i sirkulasjon, forsvinner og finner aldri veien tilbake.

- Bare i år produserer vi rundt 20 millioner 50-øringer, og vi ser at mange av de myntene vi produserer ikke sirkuleres. De forsvinner, brukes ikke, blir liggende hjemme hos folk, sier Eklund til DinSide.

DinSides lesere er heller ikke begeistret for mynten. På spørsmål om hvor mange som bruker 50-øringen, svarer nesten åtte av ti at de sjelden eller aldri bruker mynten.

LES OGSÅ: Kronen er råsterk - men ikke la deg rive for mye med

Kan føre til inflasjon

Om 50-øringen erstattes, vil det bety at du må runde opp eller ned til nærmeste krone ved kontant betaling. Siden mange varer har hengende en femtiøring bak prisen, vil det bety at du må belage deg på å runde oppover.

Denne opprundingen bidrar riktignok ikke til økt prisstigning. Konsumprisindeksen (KPI) måles med annonserte priser og ikke hva forbrukeren faktisk betaler, derfor er opprunding uvesentlig.

I en rapport om 50-øringens fremtid konkluderer likevel Norges Bank med at å droppe 50-øringen kan føre til en kortvarig prisstigning.

- Inndragingen kan ha kortsiktig effekt på inflasjonen dersom prisene justeres for å ta hensyn til nye avrundingsregler, skriver forsker Fredrik Wulfsberg i Norges Bank.

Altså: Om en vare kostet 19,50 før 50-øringen eventuelt blir inndratt, kan butikkene komme til å sette opp prisen til 20 kroner, for ikke å tape penger. Og om dette blir regelen i stedet for unntaket, vil vi oppleve en prisstigning.

Erfaring fra når andre mynter er blitt inndratt tidligere, tilsier riktignok at en eventuell prisstigning kan bli kortvarig. For da 10-øringen ble inndratt i 1992 steg prisene noe, men prisstigning ble gradvis svekket over tid, rapporterer Norges Bank. Rapporten om 50-øringens påvirkning på inflasjonen kan du laste ned her (pdf-fil)

Status for 2-kroning

2-kronen i Norge og Sverige

Norge har tidligere hatt 2 kroner som betalingsenhet. Allerede i 1875 var tokronersmynten en realitet, og fram til 1917 ble den brukt som betalingsmiddel. Mynten ble ugyldiggjort fra 1922.

Som følge av de to verdenskrigene var behovet for kontanter stort, noe som resulterte blant annet i at Norges Bank trykket opp sedler med en verdi på to kroner.

Den første tokronersseddelen ble utgitt i perioden 1918 - 1925, for deretter å bli gjort ugyldig året etter. Totalt 17,4 millioner tokronerssedler var i omløp i denne perioden. Fra 1940-1950 var tokronersseddelen tilbake, denne gangen i ny drakt. Rundt 68,1 millioner sedler ble trykket i denne perioden.

Svenskene har egentlig aldri kvittet seg med sin gamle tokrone. Den svenske tokronen ble først brukt i 1876, men gikk ut av produksjon i 1976. På tross av dette, er den fortsatt et gyldig betalingsmiddel i Sverige.


Om 50-øringen forsvinner, vil det i likhet med Sverige åpne dørene for nye myntvalører. Den heteste kandidaten er 2-kronen, men det vil være uaktuelt å innføre denne mynten, så lenge 50-øringen fortsatt er i bruk.

- Så lenge 50-øringen fortsatt er en gyldig valør, kan vi ikke lage en 2-kroning. Da blir det for mange mynter i serien, konstaterer Eklund i Norges Bank.

Hva med de andre pengevalørene i Norge - kan det for eksempel bli aktuelt å gjøre femtilappen om til en mynt?

- Vi vurderte 50-lappen da den ble oppgradert for noen år siden. Da kom vi frem til at det ville være vanskelig å gjøre den til en mynt på grunn av sikkerhetselementet, fordi det er mye lettere å forfalske mynter enn sedler. Men en slik vurdering vil vi ta opp igjen, sier Eklund.

Tusen-lappen er blitt beskylt for å gjøre økonomisk kriminalitet lettere. Foreløpig ser det ut som om Norges Bank anbefaler å holde sedlene i omløp. Foto: Per Ervland
Tusen-lappen er blitt beskylt for å gjøre økonomisk kriminalitet lettere. Foreløpig ser det ut som om Norges Bank anbefaler å holde sedlene i omløp. Foto: Per Ervland Vis mer


Statssekretær Ole Morten Geving (Sp) i Finansdepartementet har gjentatte ganger gått ut og påpekt at det er en tiltagende forbindelse mellom bruken av 1000-lappen og økonomisk kriminalitet.

Eklund i Norges Bank tviler på at det å fjerne 1000-lappen vil begrense økonomisk kriminalitet i stor grad.

- Jeg tror det vil ha en begrenset verdi når det gjelder å stoppe økonomisk kriminalitet, for jeg tror en vil bruke en annen valuta i stedet, for eksempel 500-lappen, sier Eklund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer