Norge på brødtoppen

Nordmenn spiser mest brød i Europa. Hvert år setter hver av oss til livs 75 kilo brødvarer. Det tilsvarer nesten to brød i uka.

Publisert
Sist oppdatert

På delt førsteplass finner vi danskene og polakkene. Det viser en ny oversikt fra FEDIMA, EU-landenes forening for produsenter og leverandører i bakervareindustrien.

Og det kostholdsrådet som er enklest å følge er å spise mer helkorn.

Bedre og flere brød
Remi Goulignac er sjef for den norske bakerikjeden United Bakeries, men opprinnelig fransk. Han sier det er stor forskjell på brødkulturen i Norge og i land lengre sør i Europa.

- Den norske matpakkekulturen har nok mye av æren for topplasseringen. Her i nord spiser vi mye brød med pålegg. På kontinentet er brød et viktig tilbehør til annen mat.

Goulignac mener også et gjenopprettet helserykte påvirker norske brødvaner.

- Vi har vært gjennom en periode hvor brød er blitt stemplet som fetende. Jeg tror folk flest har lagt dette bak seg og med glede spiser brød igjen.

Grove nordmenn
- Den siste tilgjengelige statistikken viser at vi nordmenn årlig spiser 164 000 tonn ferskt, grovt brød. Til sammenligning spiser vi bare 28 000 tonn fersk loff, sier Sissel Flesland i Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS. Hun utarbeider statistikk for norsk bakervarehandel.

Goulignac mener et større brødutvalg har mye av fortjenesten.

- Før sto valget ofte mellom kneipp og loff. Men nå som vi har fått så mange nye, spennende brødtyper, velger folk heller et spennende grovbrød enn en loff når de ønsker seg et avbrekk fra hverdagsbrødet, sier han.

Goulignac mener norske bakere baker bedre brød enn før.

- Stadig flere norske bakere tør å satse på brød med svært høy kvalitet. Det er en gledelig utvikling. Det viser seg at folk er villige til å betale ekstra for ekstra godt brød, selv om det koster litt mer, sier han.

Populær klassiker
- Årlig selges det mer enn 60 millioner ferske kneippbrød i Norge. Det betyr at hver nordmann spiser mer enn ett kneippbrød i måneden, sier Sissel Flesland

Kneippen er fremdeles den største enhetlige brødtypen blant de grove brødene.

- Omtrent hvert tredje grovbrød som selges er kneipp. Den er en klassiker som selger godt, til tross for at det de siste årene er kommet veldig mange nye brødtyper på markedet.

Det var den tyske presten og naturlegen Sebastian Kneipp som på 1800-tallet utviklet oppskriften på kneippbrødet, som ble lisensiert til Norge i 1895. Etter hvert ble det utviklet mange varianter av kneippen.

Ti på topp
FEDIMAs liste over de ti mest brødhungrige europeiske landene ser slik ut:

- Norge

- Danmark

- Polen

- Østerrike

- Tyskland

- Portugal

- Hellas

- Nederland

- Italia

- Frankrike

 

 

Mozon.no,10.07.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer