Norge på helsetoppen

Vi er gode til å syte og klage i Norge, blant annet på helsevesenet som nå er rangert som verdens nest beste av britiske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

For tre år siden ble helsevesenet vårt rangert som nummer 11 blant 19 OECD-land av Verdnes Helseorganisasjon. Nå har vi gjort et voldsomt hopp på en ranking levert av London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Rangeringen er basert på en mer presis analyse av helsevesenets prestasjoner enn den WHO brukte, opplyser forskerne bak rapporten.

WHO-rangeringen ble kritisert i mange land da den ble lagt frem i 2000. Det ble påpekt at den inkluderte alle mulige dødsfall, uansett årsak.

I undersøkelsen fra London School of Hygiene and Tropical Medicine er tallene gjennomgått på nytt, og denne gang inngår ikke dødsfall forårsaket av faktorer som dårlig kosthold, røyking, ulykker og selvmord i beregningsgrunnlaget.

Kun forhold som kan relateres direkte til helsevesenets virksomhet er tatt med.

Rapporten er publisert i siste nummer av tidsskriftet British Medical Journal og forskjellene fra WHOs rapport er store. Et tydelig trekk er at helsesystemene i de nordiske landene scorer høyere, mens søreuropeiske faller.

Sverige havner helt øverst, mot 4. plass på WHO-listen. Norge klatrer altså hele ni plasser og rangeres som nest best. Danmark klatrer fra en lite flatterende 17. plass av de 19 landene til 10. plass.

Forskerne peker på at middelhavskostholdet ofte tilskrives god effekt på helsen. Når slike faktorer tas ut av beregningsgrunnlaget og kun helsevesenets prestasjoner måles, gir det seg utslag på statistikkene.

Mozon.no, 18.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer