Norge trenger grønnere arbeidsplasser

50.000 jobber i havvind og 50.000 jobber i miljøvennlig transport kommer først.

Fremtidens energibehov må dekkes av fornybare ressurser som sol, vind og vann. Ingeniører andre med kompetanse på fornybar energi bør dermed bli attraktive på arbeidsmarkedet i tiden fremover.  Foto: Colourbox
Fremtidens energibehov må dekkes av fornybare ressurser som sol, vind og vann. Ingeniører andre med kompetanse på fornybar energi bør dermed bli attraktive på arbeidsmarkedet i tiden fremover. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det globale arbeidsmarkedet står overfor en radikal transformasjon. Dersom verden skal nå målet om å begrense verdens temperaturøkning til to grader, må arbeidsplassene våre bli grønne og klimavennlige.

På grunn av dette vil norsk arbeidsliv se ganske annerledes ut om 20-30 år.

Les også: Fikk #drømmejobben i sosiale medier

100.000 nye jobber nå

På et seminar i regi av Framtiden i våre hender var fagbevegelse, næringsliv og organisasjoner tilstede for å diskutere hva vil skal leve av i 2040. Det er en problemstilling som i grunnen alle som ikke nærmer seg pensjonsalder på ta stilling til, for forandringene begynner nå.

Forfatter og førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Andreas Ytterstad, har skrevet boken 100.000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå! Boken er skrevet i nært samarbeid med fagbevegelse og miljøorganisasjoner, og er en del av en større kampanje for å få 100.000 miljøvennlige jobber på plass så raskt som mulig.

– I første omgang bør det opprettes 50.000 nye arbeidsplasser i havvind, og 50.000 nye jobber innenfor transport. En større kollektivutbygging og omlegging til mer energieffektive bygg vil også skape ringvirkninger for eksisterende bransjer som bygg og anlegg, forteller Ytterstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer