Norges Bank kutter styringsrenten

Overraskende melding fra sentralbanken i dag.

Få økonomer og analytikere trodde Norges Bank skulle kutte renten i dag. Foto: PER ERVLAND/KIM JANSSON
Få økonomer og analytikere trodde Norges Bank skulle kutte renten i dag. Foto: PER ERVLAND/KIM JANSSON Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank besluttet i dag å kutte renten med 0,25 prosentpoeng. Etter rentekuttet ligger styringsrenten på 1,5 prosent.

Dette er det laveste nivået styringsrenten har vært på siden høsten 2009.

– Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenten ned, skriver sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Den norske kronen svekket seg etter at rentebeslutningen ble kjent. En euro koster nå om lag ti øre mer enn på samme tid i går. Kronen svekket seg også mot den amerikanske dollaren, britiske pund, samt danske og svenske kroner.

Lang tid med lav rente

I forbindelse med rentemøtet la Norges Bank frem årets første pengepolitiske rapport. Der kom det frem at sentralbanken ser for seg at renten kan bli liggende på et lavt nivå en god stund fremover.

Med forbehold om at Norge ikke blir utsatt for store økonomiske forstyrrelser, regner sentralbanken med at styringsrenten vil ligge mellom 1 og 2 prosent, i hvert fall frem til sommeren.

– Slik det ser ut nå, kan renten bli liggende lavt lenger enn tidligere anslått. Usikkerheten om den økonomiske utviklingen er stor, og vi har handlingsrom i pengepolitikken begge veier, sier sentralbanksjefen.

Overrasket økonomene

Rentekuttet kommer som en overraskelse på mange av landets ledende økonomer. En undersøkelse utført av Reuters viste at 11 av 13 analytikere spådde uendret rente i forkant av møtet. Bare to analytikere trodde sentralbanksjefen skulle kutte renten med et kvart prosentpoeng.

Forrige gang Norges Bank endret styringsrenten var i desember. Også da overrasket sentralbanken de fleste av landets økonomer, og kuttet renten med hele 0,5 prosentpoeng.

Bakgrunnen for det kraftige kuttet i desember var den stadig svakere utviklingen i finansmarkedene, særlig i eurolandene. Renten ble kuttet for å sørge for at Norge ikke skulle bli dratt med i dragsuget.

Hva gjør bankene?

Selv om Norges Bank kutter styringsrenten, betyr det ikke at alle med store boliglån vil få lavere rente.

Bankene må ta en del andre hensyn enn styringsrenten når de bestemmer hvordan de skal prise rentene sine, og det er ikke nødvendigvis gitt at lavere styringsrente fører til lavere boliglånsrente.

Markedsrentene, altså hvilke renter bankene må betale, vil være av avgjørende betydning for hvordan landets banker setter rentene sine.

I tillegg er konkurransesituasjonen viktig for tidspunktet for en eventuelle renteendringer. Det er jo selvfølgelig ikke særlig populært å være den første banken til å sette opp kundenes utlånsrenter.

Tidligere har vi sett at bankene har vegret seg mot å være den første til å komme med den dårlige nyheten. Historien viser også at det som regel ikke går lang tid etter det første rentevarselet, at de andre bankene følger etter.

Når bankene eventuelt bestemmer seg for å endre rentene, skal du som kunde få beskjed. Deretter skal det ta seks uker før banken kan sette den nye rentesatsen til verks. Dette er bestemt gjennom Finansavtalelovensens paragraf 50. Inngår du en ny renteavtale i en bank, gjelder den rentesatsen som er bestemt ved kontraktsinngåelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer