Styringsrenta

Norges Bank rører ikke renta mer i år

Det kommer fram på torsdagens rentebeslutning, hvor ny pengepolitisk rapport også legges fram.

ÅRETS SISTE: Ny rentebeslutningen og pengepolitiske rapport legges fram 19. desember 2019, som er årets og tiårets siste. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix.
ÅRETS SISTE: Ny rentebeslutningen og pengepolitiske rapport legges fram 19. desember 2019, som er årets og tiårets siste. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen renteoverraskelse til jul.

Dét er fasiten når Norges Bank presenterte årets og tiårets siste rentebeslutning og medfølgende pengepolitisk rapport.

Styringsrenta forblir altså stående på 1,5 prosent, og det er langt på vei signalisert at renta blir stående her de neste tre årene.

Sentralbanken hevet renta sist i september 2019.

- Holder seg på dette nivået

Hovedstyrets vurdering er at utsiktene og risikobildet samlet sett tilsier at renta holdes nær dagens nivå fremover, og prognosen for styringsrenten er om lag uendret fra forrige pengepolitiske rapport, står det i Norges Banks pressemelding.

En svakere krone enn anslått tilsier isolert sett en høyere rentebane, men på den annen side ser oppgangen i norsk økonomi ut til å være litt mer moderat enn tidligere lagt til grunn. Det tilsier isolert sett en litt lavere rentebane, står det videre.

HOLDER SEG HER: Norges Bank illustrerer uendret styringsrente de neste årene (stiplet linje), men det er noe usikkerhet både på opp- og nedsiden. Foto: skjermdump.
HOLDER SEG HER: Norges Bank illustrerer uendret styringsrente de neste årene (stiplet linje), men det er noe usikkerhet både på opp- og nedsiden. Foto: skjermdump. Vis mer

Skulle de økonomiske utsiktene eller risikobildet endre seg, kan også renteutviklingen bli en annen enn prognosen indikerer.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer