Norges Bank setter ned renta til 0,5 prosent

Norges Bank har bestemt at styringsrenta settes ned til 0,5 prosent.

NED MED RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Norges Bank setter styringsrenta ned til 0,50 prosent. Foto: GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX
NED MED RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Norges Bank setter styringsrenta ned til 0,50 prosent. Foto: GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På årets første rentemøte kunngjorde Norges Bank at de har besluttet å sette ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, til rekordlave 0,5 prosent.

Da den norske styringsrenta ble satt ned til 0,75 prosent i september 2015, var dette historisk lavt.

Renta ble holdt uendret på rentemøtet i desember, men nå har altså Norges Bank besluttet å sette den ytterligere ned - til nok et historisk rekordlavt nivå.

Norges Banks hovedstyre har altså besluttet å sette ned styringsrenta med 0,25 prosentenheter til 0,50 prosent.

LES OGSÅ: Hva er egentlig styringsrenta?

Svekket vekstutsikter

– Vekstutsiktene for norsk økonomi er noe svekket, og vi venter at prisveksten etter hvert vil avta. Styringsrenta settes derfor ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Veksten internasjonalt ser ut til å bli noe lavere enn ventet, og rentene ute har falt. Utviklingen i norsk økonomi har vært svakere enn lagt til grunn, og arbeidsledigheten vil trolig stige noe.

Din mening

Synes du det er bra at renta kuttes? (Avsluttet)
Ja(59%) 545
Nei(41%) 375
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Svekkelsen av kronen har løftet veksten i konsumprisene. Lønnsveksten i år ser ut til å bli lavere enn i fjor. Etter hvert som virkningene av en svakere krone fases ut, vil prisveksten avta.

– Slik vi vurderer utsiktene, kan styringsrenta bli satt ytterligere ned i løpet av året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Lavere renter kan gi økt sårbarhet i det finansielle systemet. Når styringsrenta nærmer seg en nedre grense, øker også usikkerheten om virkningen av pengepolitikken. Det taler nå for å gå mer varsomt fram i rentesettingen.

Skulle norsk økonomi bli utsatt for nye store forstyrrelser, vil hovedstyret likevel ikke utelukke at styringsrenta kan bli negativ.

Det er ikke kun i Norge vi har rekordlave renter om dagen: Den svenske Riksbanken kunngjorde 11. februar i år at de satte ned styringsrenta til minus 0,5 prosent.

Slik får du mest uttelling for renteendringen

Styringsrenta styrer blant annet rentene banken setter på lånet ditt. En lavere styringsrente kan derfor kunne gi deg et billigere lån framover.

Hvor mye en renteendring kan ha å si for deg, finner du ut i vår renteendringskalkulator.

For å være sikker på at lavere styringsrente går i din favør, bør du dessuten sjekke markedet og vurdere å bytte bank. En lavere styringsrente betyr nemlig ikke lavere renter hos alle bankene.

Det smarteste for mest uttelling av rentendringen, er å fortsette innbetalingene på boliglånet som om renta ikke var endret.

Se hvor mye du kan spare: Det kan være snakk om ganske mange tusen!

Frykter gjeldsspiral

FRYKTER GJELDSSPIRAL: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN
FRYKTER GJELDSSPIRAL: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN Vis mer


Norges Eiendomsmeglerforbund skriver i en pressemelding at de har forståelse for at sentralbanken senker styringsrenta med tanke på den generelle økonomiske situasjonen, men at de er bekymret for at dette vil forsterke prispresset i regioner med lav ledighet, høy kjøpekraft og høyt press i boligmarkedet.

- Rentemedisinen kan gi kraftige bivirkninger i deler av boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Han sier videre at det er et stort paradoks at den samlede etterspørselen i boligmarkedet øker i takt med stigende boligpriser. Folk føler seg rikere når boligen deres stiger i verdi, dermed får vi en kredittdrevet vekst.

- Den historisk lave utlånsrenta, og forventninger om fallende og langvarig lave renter, forsterker etterspørselen. Det kan drive fram en gjelds- og prisspiral som ikke er bærekraftig på sikt, og som kan føre til finansielle problemer for både husholdninger og banker når konjunkturene snur, sier Carl O. Geving.

Taper penger på dårlige sparerenter

Samtidig med at en lav styringsrente gjør at lånerentene holdes lave, gjør det imidlertid også at rentene på eventuelle penger du har i banken, holdes lavt.

Det vil si at du får mindre renteinntekter på dine oppsparte midler.

BYTT INNSKUDDSBANK: Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen, oppfordrer til å sjekke innskuddsrenter i flere banker - og til å sette pengene der du får mest renter. Foto: FORBRUKERÅDET
BYTT INNSKUDDSBANK: Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen, oppfordrer til å sjekke innskuddsrenter i flere banker - og til å sette pengene der du får mest renter. Foto: FORBRUKERÅDET Vis mer


Forbrukerrådet og Finansportalen har nylig gjennomført en undersøkelse som viser at mange av oss, særlig eldre, taper store beløp på å ha sparepengene på konti med svært lav rente.

De oppfordrer til å sjekke innskuddsrenter i flere banker - og å flytte innskudd til en bank med bedre renter.

Finansportalen.no viser at cirka 300 av til sammen over 400 sparetilbud til kunder over 40 år gir mindre enn én prosent rente per år ved innskudd på 200.000.

Over hundre tilbud gir høyere innskuddsrente – opptil 2 prosent ved flytende rente.

- Å tape så mye på dårlige innskuddsrenter er helt unødvendig, mener Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen. Av alle banktjenester, er innskudd det aller enkleste å flytte. Med BankID kan du få åpnet en konto i en annen bank på noen få minutter. Deretter er det bare å overføre pengene, sier hun.

LES OGSÅ: Gift eller samboer - hva lønner seg?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer