Norges dyreste lidelse

Schizofreni koster helsevesenet mer enn alle hjerte- og karsykdommer og kreftsykdommer til sammen. Omtrent 5 milliarder i 2002.

Publisert
Sist oppdatert

- Sykdommen er Norges dyreste lidelse, men alle pasienter får neppe skikkelig behandling. Omtrent 10 prosent av de uføretrygdede i Norge har diagnosen schizofreni, sier professor, dr. med. Hugo Jørgensen ved Bergen Psykiatriske Universitetssykehus i Bergen til Pressetjenesten AstraZeneca.

Og det er ikke bare i Norge at lidelsen står for en stor del av utgiftene til helsevesenet.

- I alle vestlige samfunn er det den som koster mest. Schizofreni alene koster mer enn alle hjerte- og karsykdommer og alle kreftsykdommer. De totale kostnadene til behandling av schizofrene anslås til ca. 4 milliarder i 1995. For 2002 anslår man at den kostet rundt 5 milliarder kroner.

I vestlige land utgjør utgiftene til behandling av schizofreni rundt én prosent av brutto nasjonalproduktet. Beregninger har vist at 10,6 prosent av Norges uføretrygdede under 40 år har fått diagnosen schizofreni eller lignende lidelse.

Schizofreni er ingen sykdom, for man kan ikke peke på noen bestemt årsak. Det dreier seg om en diagnose, et syndrom som karakteriseres av et sett symptomer, og der avgrensningen har variert i tidens løp. Kjernen har hele tiden vært den samme, men gruppen av diagnostiserte har tidvis vært større, tidvis mindre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer