Norges verste hvitsnippforbrytere

Flere milliarder kroner er gått tapt i økonomisk kriminalitet de siste årene. >>> Slik svindler de

Publisert
Sist oppdatert

22 prosent av bedriftene som deltok i en undersøkelse gjennomført av Statistisk sentralbyrå, hadde vært utsatt for økonomisk kriminalitet det året. Til sammen kom det frem at 197 bedrifter hadde tapt 34 millioner kroner som følge av underslag, bedrageri og andre kriminelle handlinger.

- Det har vært en økning i antall anmeldelser som går på økonomisk kriminalitet, sier Mie Skarpaas, informasjonsrådgiver i Økokrim til DinSide. - Det betyr ikke at det har vært en økning i antallet forhold, men at det kanskje er en større bevissthet omkring økonomisk kriminalitet. Det vi imidlertid ser er at sakene er større og mer sofistikerte, og har internasjonale forgreninger, gjerne til skatteparadiser. Slike saker krever mer etterforskning og det krever ressurser og tid.

Her er næringslivets internasjonale verstingliste

Er du bedre?


Fire av fem lovbrudd har økonomisk vinning som motiv, mener SSB. Det kommer tydelig til uttrykk i forsikringsnæringen. Gjensidige har holdt tilbake 100 millioner i utbetalinger i 478 saker etter at de har bevist at skademeldingene er forsøk på svindel. Selskapet oppgir at cirka 1.500 skademeldinger er mistenkelige og at i 50-60 prosent av sakene er mistanken berettiget.

Tall gjennomført av Finansnæringens Hovedorganisasjon viser at hver tiende skademelding til norske forsikringsselskaper er forsøk på svindel.

Gjensidige har i fem år målt folks forsikringsmoral. Kun 22 prosent av tenåringene mener det er svindel å jukse med forsikringen. 43 prosent av synes det er galt å bedrive forsikringsjuks. Eldre har heller ikke moralen på topp hva forsikring angår, 32 prosent av alderspensjonistene mener det ikke er galt å bedrive forsikringsjuks. Dette ifølge NTB.

- Det har økt for år til år, sier Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige til DinSide. - Vi tar selvkritikk for dette. Forsikringsbransjen har flere typer produkter som er lettere å svindle med enn hva man hadde tidligere.

- Folk har langt flere saker og de enkelte forsikringsprodukter har gitt en lavere terskel. Vi forsøker å ta skikkelig tak i dette og anmelde alle forsøk på svindel. Men vi ser også at ikke myndighetene tar ordentlig tak i problemet. Politiet må ha midler til å følge opp saker vi anmelder, sier Thoresen.

Mange av svindelforsøkene gir uttrykk for at folk som prøver seg tror de ikke blir oppdaget.

- Folk prøver seg på alt mulig. Enkelte oppgir å ha mistet mobiltelefonen i vannet, men så ser vi at sim-kortet fortsatt er i bruk. Rakk de å ta ut kortet før telefonen falt i vannet? Andre er mer systematiske, sier Thoresen.

Grådighet gjør dum

Hva er økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminalitet er profittmotiverte, lovstridige handlinger som ofte begås innenfor eller med utspring i en økonomisk virksomhet som i seg selv er - eller gir seg ut for å være - lovlig.

Denne kriminaliteten kjennetegnes ved at den i mindre grad retter seg mot enkeltindivider i samfunnet. I stedet rammes økonomiske eller ideelle samfunnsinteresser eller store organisasjoner som finansinstitusjoner eller industriselskaper. De ordinære individuelle motiver for å anmelde kriminalitet er ofte ikke til stede, og dette vanskeliggjør oppdagelsen av forbrytelsen. Sakene er som regel kompliserte, og mangler gjerne ytre kjennetegn som klart viser at det er tale om lovbrudd.

 • Grove bedragerier
 • Regnskapovertredelser
 • konkurskriminalitet
 • Skatte-, avgifts- og tollunndragelser
 • Konkurransekriminalitet
 • korrupsjon og utroskap
 • hvitvasking og heleri
 • fiskerikriminalitet


 • Kilde: Økokrim


  En ligningsfunksjonær i Lier kommune oppdager at et malerfirma har utført store maleroppdrag. Men firmaet hadde ikke kjøpt inn maling. Dermed ble det avdekket at en mann i Asker kommune hadde gitt oppdrag til sine brødre og deres barn til en verdi av 15 millioner kroner. Selv fikk han flere hundre tusen kroner for tjenesten.

  Er folk så grådige at de ikke ser lenger enn nesa rekker når de ser mulighetene for å få ekstra penger?

  SSBs undersøkelse viser at kriminaliteten som virksomhetene ble utsatt for, ble oppdaget ved intern revisjon og bruk av egne regnskapssystemer. At bedriftenes egne ansatte varsler er også vanlig. Men likevel blir kun hvert femte lovbrudd anmeldt.

  Et annet eksempel på at økonomisk kriminalitet kan være komplekse og vanskelig å oppdage er Finance Credit-saken, Norges største bedragerisak. Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen kjøpte fordringer og drev inn inkasso. Ved hjelp av fiktive regnskap lånte selskapet 1,4 milliarder kroner av norske banker. Selskapsstrukturene gjorde vanskelig for kreditorene å kontrollere regnskapstallene. Da selskapet gikk konkurs gikk pengene tapt og Kristoffersen ble i 2003 dømt til ni år fengsel.

  Juristen Eva Joly mener at samfunnet bør være åpent slik at man kan følge pengestrømmen. Hun mener også at varslerne bør premieres, og at rettsapparatet også skal ha mulighet til å forfølge tips fra anonyme tipsere. Hun mener kameraderi og vennetjenester trives best i skyggen.

  AKTUELT


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer