Det varierer hvor alvorlige spise- og vektproblemene er, men de siste 30 årene har andelen overvektige tenåringer økt med 60 prosent i Norge.
Altså er 17 prosent av norsk ungdom overvektig.
Dette kommer fram i en avhandling NTNU-forsker Sigrid Bjørnelv har gjort på bakgrunn av studien Ung-HUNT 1 og 2.
Der har 8090 ungdommer i alderen 13–18 år besvart spørreskjema, og i tillegg blitt veid og målt. Disse opplysningene er deretter blitt sammenliknet med data fra Statens helseundersøkelser fra 1966–69, der like mange ungdommer var inkludert.
Unge tror de lever sunt
Tykkere gutter
Det er særlig guttene som er blitt tykkere. Gjennomsnittlig BMI hos dem har økt med 0,6, noe som tilsvarer 1,5 til 2 kilo.
Blant jentene er vektgapet blitt større. Den gjennomsnittlige BMI-en blant jentene er den samme som før, men de tynneste er blitt tynnere og de tykkeste er blitt betydelig tykkere.
Den samme tendensen ser man også hos guttene.
Spiseproblemer er normalen
Spiseproblemer er blitt vanlig blant ungdom. Halvparten jentene og en tredjedel av guttene i Norge har spise- og vektproblemer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger