Norsk garantiordning kan forsvinne

EU vil at bankene skal garantere for langt mindre innskudd.

Per i dag er hver bankkundes innskudd garantert for opptil to millioner, men om noen år kan garantien bli langt lavere. Foto: COLOURBOX.COM
Per i dag er hver bankkundes innskudd garantert for opptil to millioner, men om noen år kan garantien bli langt lavere. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du kunde i en norsk bank er innskuddene dine garantert av Bankenes Sikringsfond. Hver kunde er dekket for sine innskudd med inntil to millioner kroner, inklusive opptjente renter.

Slik trenger det ikke å bli om noen år. EU er negativ til den norske ordningen, dermed risikerer norske bankkunder å få en dårligere, felles europeisk garanti.

>> Så lett bytter du bank

Garantiordningen kan forsvinne

EU er ifølge finansdepartementet i gang med å revidere innskuddsgarantidirektivet som blant annet sikrer EUs bankkunder og deres innskudd med 100.000 euro, eller rundt 800.000 kroner.

Ifølge Finans Norge har EU-parlamentet tidligere gitt støtte til at Norge får opprettholde den særnorske tomillioners-grensen, noe EUs ministerråd derimot ikke støtter. Det kan få konsekvenser for norske bankkunder, ifølge Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem.

– Tror du Norge vil miste innskuddsgarantien på to millioner, og få samme ordning som resten av Europa på 100.000 euro? – Ja, jeg tror den forsvinner, sier Hveem til DinSide. Samtidig tror han det kan ta noen år før det skjer i praksis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer