Norsk metode skal sørge for fangers helse

Fengselsleger møter mange problemer når de skal behandle pasientene, men nå skal de få hjelp av et nytt norskutviklet dataprogram.

Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse i Tunisias fengsler, viste at mange politiske fanger ble nektet helseundersøkelser.

Dårlig behandlingDen 47 år gamle Habib Raddadi var fengslet for å ha tilhørt den muslimske bevegelsen al-Nahda. Mars i fjor døde han av hjerneblødning ved al-Haouareb-fengselet, og ble overført til det lokale sykehuset. Legene fortalte fengselets overordnede at Raddadi måtte overføres til et annet sykehus for medisinsk behandling, men fengselets vaktavdeling nektet, i følge en Amnesty International-rapport, melder BBC News Online.

Selv om Raddadis sak er grusom, er den ikke unik.

I følge World Medical Association, møter fengselsleger i hele verden daglig kamp mot fengselssjefer, og ofte også regjeringen, for å gi deres pasienter den hjelpen de trenger.

Mange fanger blir holdt i overfylte og gamle bygninger, og ingen er overrasket over deres helsetilstand.

TorturSkandalen i Abu Ghraib-fengselet i Irak, hvor fanger ble misbrukt av amerikanske soldater, har vist at innsatte også møter trussel om tortur.

I et tilfelle i Laos, skal fengselsvakter angivelig ha brent en innsatts testikler. Insatte risikerer også plager fra andre fanger, da mange fengsler har mangelfull stab for å passe på dem. I en av de verste episodene med vold i fengselet, ble mer enn tjue innsatte drept i en slåsskamp i Modelo-fengselet i Colombia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer