Prissjekk drikkevarer:

Norsk øl billigere i Sverige

Vi trodde nesten ikke våre egne øyne da vi så prislappen på Aass' juleøl på Systembolaget.

SJEKK PRISEN: Det norske juleølet koster 49,90 kroner på polet - og 29,90 på Systembolaget. Hvordan kan det gå til? Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK PRISEN: Det norske juleølet koster 49,90 kroner på polet - og 29,90 på Systembolaget. Hvordan kan det gå til? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alkohol er dyrt i Norge, og det er ingen hemmelighet at det lønner seg å handle kvoten på svenskenes pol, Systembolaget. Men visste du at det også lønner seg å kjøpe norske produkter der?

Da DinSide besøkte Systembolaget i Strömstad i forrige uke, trodde vi nesten ikke våre egne øyne.

Ei flaske Aass Juleøl Vellagret kostet 29,90 svenske kroner, tilsvarende 30,80 norske kroner.

I Norge koster den samme flaska 49,90 kroner.

Du sparer altså 19,10 kroner eller 38 prosent på å handle det sterke juleølet over grensa.

TABBE: Øl-ekspert og forfatter Espen Smith forklarer de vanligste tabbene folk gjør med juleølet. Reporter/video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Til sammenlikning koster en 0,33 liter boks vanlig Aass juleøl 27,90 kroner i butikk.

- Hvorfor kan svenskene selge dette ølet så billig?

- Denne prisforskjellen er rene avgifter, sier Christian Aass, administrerende direktør i Aass bryggerier, til DinSide.

- Det er mye å si om dette, men det er i hvert fall likt for alle. Det er rettferdig konkurranse i Norge, her er det ikke noen som har noen fordeler framfor andre.

Stort utvalg

I skrivende stund finnes det 99 norske varer i Systembolagets sortiment, og 27 norske varer på det Strömstad-systemet som er nærmest om du kommer kjørende med bil over grensen ved Svinesund. Vi har sjekket prisen på de norske produktene på Systembolaget og sammenliknet med polprisene.

Det er heller ingen grunn til å la utvalget på Strömstad-systemet begrense deg, om du planlegger litt. Du kan bestille varer på nett og plukke opp på det systemet du bestemmer deg for.

Du må heller ikke handle norske varer, litt av poenget kan også være at utvalget er litt annerledes over grensa?

Billigere i Norge

Av produktene vi sjekket er det ett produkt som skiller seg ut: Oslo gin fra Det Norske Brenneri.

- Det er vi som produserer Oslo Gin, men vi har så mange ginsorter, at vi ikke hadde kapasitet til å ta oss godt nok av Oslo Gin også, så alt salg til utlandet er satt ut til et annet firma, sier gründer Odd Johan Nelvik.

KJØP DEN HER: Oslo Gin er det eneste produktet vi sjekket som er rimeligere å kjøpe i Norge enn på Systembolaget. Foto: Produsenten
KJØP DEN HER: Oslo Gin er det eneste produktet vi sjekket som er rimeligere å kjøpe i Norge enn på Systembolaget. Foto: Produsenten Vis mer

- Dette er et skrekkeksempel på hvordan det kan gå med for mange mellommenn.

Den gode nyheten er at det lønner seg å handle akkurat denne ginen i Norge.

- Tommel opp! Vi elsker jo Vinmonopolet, så det er bra. Folk kan handle på Vinmonopolet, sier Nelvik, og legger til at selskapet er i ferd med ta tilbake kontrollen på Oslo Gin.

Sjekk grensen

I Norge går grensen for maks volumprosent alkohol som kan selges i butikk ved 4,7 prosent. I Sverige er dette 3,5. En del av ølene du får kjøpt på Systemet må du altså i butikk for å finne sammenliknbare priser.

Du finner også noen varer over grensen du ikke får tak i her hjemme, blant annet Borg Export Lager.

Det er heller ikke alle varer som ser like ut, mens Sagenes New England IPA selges på flaske på Meny, er denne på boks i Sverige. Klimasmart!

Boks er dessuten bedre emballasje enn flaske, ifølge Dagbladets øltestere Pedro Kringen og Arne Mo - spesielt når det kommer til IPA.

Stor handelslekkasje

I årets tre første kvartal grensehandlet nordmenn for hele 6,8 milliarder kroner, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Vi har i mange år vært opptatt av at avgiftene i Norge må i mye større grad harmoniseres med de svenske, fordi grensehandelen er høy, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening, til DinSide.

Vi så under corona hvor stor handelslekkasjen er, da økte Vinmonopolet omsetningen med 43 prosent.

Dette forklares ikke bare med at grensehandelen stoppet, her må vi også ta med fall i taxfreehandel og perioder med skjenkestopp på restauranter og barer, men det er likevel en indikator på hvor stort fallet kan bli.

- Hovedgrunnen til at folk reiser og handler, er at det er billigere. Nordmenn vil ha billige varer, og når et er mulig, så gjør de det.