Norsk plante holder deg frisk om vinteren

Kvann var vikingenes medisin mot influensa, forkjølelse og vinterdepresjon.

Publisert
Sist oppdatert

LES OGSÅ: En glemt mat og medisinplante, av doktor Bernt Rognlien

Kvann er en medisinplante med lange tradisjoner i Norge, som var i ferd med å bli glemt. I vikingtiden var den vår viktigste dyrkede plante, og historiene om bruken er mange. Blant annet er den nevnt flere steder i Snorre. Kvann ble brukt som grønnsak, krydder og medisinplante, og var et sentralt fruktbarhetssymbol for vikingene. Den er også den eneste medisinen man antar virket mot pest. Dyrking av kvann var lovregulert og det var strenge straffer for å stjele den.

Etter hvert gikk kunnskapen om planten tapt blant folk flest, men for 10 år siden ble den islandske professoren Sigmundur Gudbjarnason opptatt av historiene om kvannens virkning og betydning, og ville undersøke om det var hold i fortellingene. Dette var utgangspunktet for forskning som involverte flere vitenskaplige miljøer på Universitetet i Reykjavik.

Gudbjarnasons forskning viser at vikingen hadde rett. I tillegg til å bekjempe influensa og forkjølelsesvirus, har forskningen vist at kvann gir økt energi, mer overskudd, stimulerer immunforsvaret og motvirker angst og depresjon. I tillegg virker den bra for fordøyelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.