Sette inn og ta ut kontanter

Norske banker får strengere krav til kontanter

Regjeringen stiller strengere krav til norske banker om muligheten for kunder til å sette inn og ta ut kontanter.

STRAMMER INN: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) strammer til bankenes kontantplikt. – Kontanter er viktig for manges muligheter til å ta del i samfunnet. Alle bankkunder skal derfor være sikret tilgang til et kontanttilbud, sier statsråden. Foto: Terje Pedersen / NTB
STRAMMER INN: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) strammer til bankenes kontantplikt. – Kontanter er viktig for manges muligheter til å ta del i samfunnet. Alle bankkunder skal derfor være sikret tilgang til et kontanttilbud, sier statsråden. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– Selv om de fleste betalinger skjer med elektroniske løsninger i dag, har kontanter fortsatt en viktig rolle. Det er mange, spesielt eldre, som fortsatt bruker kontanter i hverdagen. Tilgang til kontanter er også viktig med tanke på beredskap, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Regjeringen innførte tirsdag en ny forskrift hvor det står at den enkelte bank skal sørge for at kunder har mulighet til å sette inn og ta ut kontanter, enten i bankens egen regi eller gjennom avtale med andre tilbydere av kontanttjenester. De nye kravene trer i kraft fra 1. oktober i år.

– Bankene har en lovpålagt plikt til å tilby kontanttjenester. Kravene vi nå innfører, fjerner all tvil som måtte være om dette. Det er likevel opp til bankene om de vil tilby kontanttjenestene selv eller delta i fellesløsninger, tilføyer statsråden.

Flere banker dropper kontanter

Norske banker har over flere år gradvis bygget ned muligheten for kunder til å sette inn og ta ut kontanter i sine filialer i bytte med andre løsninger, som for eksempel kontanttjenester i dagligvarebutikker, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer