Norske barn på topp

Det er godt å være barn i Norge. Nå ligger barna våre på verdenstoppen i helsestatistikkene.

Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse av norske barns dødelighet og sykelighet er hyggelig lesning for både forskere og foreldre. Rapporten som er gjennomført av Nasjonalt folkehelseinstitutt, viser at norske barn nå er sunnere enn noen gang.

- Dette er en helt åpenbar forbedring av tilstanden til norske barn som nå er blant de friskeste i hele verden. Vi har lav spedbarnsdødelighet og små barn er sjelden alvorlig syke.

- Men allikevel er det jo slik at noen barn fortsatt blir syke og at et lite antall dør, forteller Erik Dybing som er divisjonsdirektør ved nasjonalt Folkehelseinstitutt og medredaktør av rapporten som har samlet informasjon om mange sider ved helse og sykdom hos norske barn.

Sammen med divisjonsdirektør Camilla Stoltenberg har han laget rapporten "Kunnskapsoppsummering om barns helse og miljø". Oppsummeringen er et grunnlag for en nasjonal plan for barns helse og miljø som skal iverksettes gjennom de neste ti årene.

Psykiske lidelser og astma
Til tross for de oppløftende resultatene, er det fortsatt nok av problemer å ta tak i for barnelegene. Astma og allergier blir stadig vanligere blant barna, uten at verken leger eller forskere er sikre på hva som er årsaken.

- Astma og allergiske sykdommer utgjør omtrent halvparten av alle kroniske sykdommer hos barn. Antallet barn med slike plager ser også ut til å ha økt, så her har vi mye å hente på mer kunnskap, sier Dybing til Mozon.no

I tillegg viser rapporten at hele 15 - 20 prosent av alle norske barn har en form for psykiske plager. Og nesten en av ti barn har så alvorlige psykiske lidelser at de kan trenge profesjonell behandling.

- Nye og bedre metoder er en av årsakene til at vi i dag definerer disse tallene høyere enn før. Men det betyr ikke nødvendigvis at antallet barn med psykiske lidelser er høyere enn tidligere, understreker Dybing.

I dag mangler det tilstrekkelig med behandlingstilbud.

- Med opptil 50.000 barn som trenger behandling for psykiske lidelser, har vi dessverre ikke på langt nær god nok behandlingskapasitet i Norge. Vi trenger et landsdekkende og kommunalt psykisk helsetilbud som kan hjelpe barna i lokalmiljøet.

- På den måten kan vi kanskje gi mange barn og unge et skikkelig psykisk helsetilbud før de blir så syke at de må inn i køene til en overarbeidet spesialisthelsetjeneste, mener divisjonsdirektør Arne Holte ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Rik og frisk
Selv om norske barn er friskere enn de fleste andre, er det også slik at rike barn fortsatt leker best. Foreldrenes inntekt og utdanning har nemlig stor betydning for barnas risiko for forskjellige sykdommer og kroniske lidelser.

- Det er jo ikke noe nytt at barn av foreldre med høy sosioøkonomisk status også er de friskeste. En helseundersøkelse fra 1995 viser blant annet at risikoen for å utvikle astma er mer enn halvert i husholdninger med høy utdannelse, i forhold til de som har foreldre med lavere utdanning. Risikoen for andre kroniske sykdommer er også langt høyere i familier med lav inntekt og utdanning, skriver forskerne i sin rapport.

 

Mozon, 25.4.2006

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer