Tapte penger på sparing i fond

Norske fondssparere tapte penger i fjor

For første gang siden finanskrisen i 2008 solgte norske fondssparere mer enn de kjøpte i 2018, viser ny statistikk. Samtidig tapte fondssparerne penger i fjor.

TAPTE PENGER: Nordiske aksjefond hadde negativ avkastning på 10,8 prosent i 2018. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TAPTE PENGER: Nordiske aksjefond hadde negativ avkastning på 10,8 prosent i 2018. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da verdens børser raste de siste månedene i fjor, forsvant også årets avkastning for norske fondssparere, konstaterer Verdipapirfondenes forening (VFF) mandag.

– I 2018 har alle aksje- og kombifondsgrupper i snitt gitt negativ avkastning, sier foreningens sjef Bernt S. Zakariassen mandag.

Verst for europeiske aksjefond

Tallene varierer for ulike fondsgrupper. Verst ble fjoråret for europeiske aksjefond, som falt med 13,1 prosent. For nordiske aksjefond var den negative avkastningen 10,8 prosent.

– Det ble en ruglete avslutning på børsåret, noe som ga store utslag på fondssparernes avkastning, sier Zakariassen.

VFF minner samtidig om at til tross for et magert 2018, har faste spareavtaler i fond vært svært lønnsomt de siste fem årene.

Solgte mer

Tallene viser også at nordmenn solgte mer enn de kjøpte i fjor – for første gang på ti år. For norske personkunder endte året med et netto salg av fondsandeler på 4,1 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer