Norske husholdninger i faresonen

Enkelte lånetakere har fem ganger egen inntekt i gjeld.

Norske husholdningers gjeld kan utgjøre en risiko for norsk økonomi. Foto: DINSIDE
Norske husholdningers gjeld kan utgjøre en risiko for norsk økonomi. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag la Finanstilsynet fram sin rapport Finansielle utviklingstrekk, hvor de ser på tilstanden i finansmarkedet og utsiktene framover.

De peker på fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi, og mener utsiktene er relativt gode.

Samtidig påpeker de at høye boligpriser og rekordhøy gjeld i husholdningene kan utløse eller forsterke en nedgang i norsk økonomi.

>>Hvor mye bør du ha stående på konto?

Mange husholdninger er sårbare

– Utviklingen de siste månedene tyder på at boligprisene flater ut, men fortsatt vokser gjelden mer enn husholdningenes inntekter. Den økende gjelden gjør flere husholdninger sårbare for inntektsnedgang og høyere rente. En renteoppgang vil føre til at mange husholdninger vil måtte bruke store deler av sin inntekt til å betjene gjeld. De vil måtte redusere sitt forbruk, med negative følger for næringslivet og for bankene, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.

I rapporten skriver Finanstilsynet at enkelte inntektsgrupper har gjeld som er fem ganger større enn inntekten. Dessuten er det, kanskje ikke så overraskende, gruppene med mest gjeld som har de laveste bankinnskuddene.

Nettopp slike store forskjeller blant husholdningene gjør at enkelte grupper er betydelig mer sårbare for et økonomisk tilbakeslag enn andre. Både en eventuell renteøkning til et mer normalt nivå, og et fall i boligprisene, vil kunne ramme spesielt disse gruppene.

Tidligere har det blitt pekt på at rundt 500.000 husholdninger vil slite med å betjene boliglånet ved et såkalt normalt rentenivå.

Økning i gjeldsgraden

Tall fra boliglånsundersøkelsen som blir omtalt i den ferske rapporten fra Finanstilsynet, viser og en økning i gjeldsgraden for de som har tatt opp nye lån. Høy gjeldsgrad betyr en økning i gjeld i forhold til brutto inntekt.

Dette gjelder spesielt yngre lånetakere, men også generelt sammenlignet med fjorårets tall.

Les også: Her svir vi av tre milliarder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer