Norske husholdninger i faresonen

Enkelte lånetakere har fem ganger egen inntekt i gjeld.

Norske husholdningers gjeld kan utgjøre en risiko for norsk økonomi. Foto: DINSIDE
Norske husholdningers gjeld kan utgjøre en risiko for norsk økonomi. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag la Finanstilsynet fram sin rapport Finansielle utviklingstrekk, hvor de ser på tilstanden i finansmarkedet og utsiktene framover.

De peker på fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi, og mener utsiktene er relativt gode.

Samtidig påpeker de at høye boligpriser og rekordhøy gjeld i husholdningene kan utløse eller forsterke en nedgang i norsk økonomi.

>>Hvor mye bør du ha stående på konto?

Mange husholdninger er sårbare

– Utviklingen de siste månedene tyder på at boligprisene flater ut, men fortsatt vokser gjelden mer enn husholdningenes inntekter. Den økende gjelden gjør flere husholdninger sårbare for inntektsnedgang og høyere rente. En renteoppgang vil føre til at mange husholdninger vil måtte bruke store deler av sin inntekt til å betjene gjeld. De vil måtte redusere sitt forbruk, med negative følger for næringslivet og for bankene, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.

I rapporten skriver Finanstilsynet at enkelte inntektsgrupper har gjeld som er fem ganger større enn inntekten. Dessuten er det, kanskje ikke så overraskende, gruppene med mest gjeld som har de laveste bankinnskuddene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer