Norske matpriser øker mest i Norden

Siden 2005 har produsentprisen på norske matvarepriser økt med 57 prosent. En langt høyere økning enn i våre naboland i Norden.

ØKER: Norske matpriser øker mest i Norden, men du kan fremdeles kutte matbudsjettet ganske mye ved smarte valg - som å velge butikkenes egne merkevarer i stedet for merkevarene. Foto: Kristin Sørdal
ØKER: Norske matpriser øker mest i Norden, men du kan fremdeles kutte matbudsjettet ganske mye ved smarte valg - som å velge butikkenes egne merkevarer i stedet for merkevarene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I samme periode har produsentprisene i Sverige, Danmark og Finland steget med henholdsvis 37, 27 og 26 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene sammenligner produsentprisene på matvarer mellom årene 2005 og 2018. Produsentprisindeksen (PPI) anses som en pekepinn på hvordan det vil gå med konsumprisindeksen. Prisene er også hjemmemarkedspriser, altså priser på varer produsert og solgt i samme land.

Produsentprisene på norske matvarer har antakelig vært mindre påvirket av opp- og nedgangstider internasjonalt som følge av at Norge ikke er med i EU, skriver SSB.

Fisk og kornvarer steg mest

Importvernet på norske kjøtt- og meieriprodukter var trolig en medvirkende årsak til den stabilt sterke veksten. I den 13 år lange perioden var det prisene på fisk og kornvarer som steg mest i Norge. I perioden 2005 til 2016 steg produsentprisen på norske matvarer i snitt med 4,4 prosent i året. I årene 2017 og 2018 bremset prisøkningen noe – med henholdsvis 0,7 og 1,7 prosent.

– Norge har stått utenfor EU og har hatt andre markedsforhold for matvarer enn våre naboland. Det har vært en høy grad av skjerming av kjøttvarer og meieriprodukter i Norge. Disse varetypene har hatt unntak fra «fri flyt-prinsippet» i EØS-avtalen, opplyser SSB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer