Norske matpriser øker mest i Norden

Siden 2005 har produsentprisen på norske matvarepriser økt med 57 prosent. En langt høyere økning enn i våre naboland i Norden.

ØKER: Norske matpriser øker mest i Norden, men du kan fremdeles kutte matbudsjettet ganske mye ved smarte valg - som å velge butikkenes egne merkevarer i stedet for merkevarene. Foto: Kristin Sørdal
ØKER: Norske matpriser øker mest i Norden, men du kan fremdeles kutte matbudsjettet ganske mye ved smarte valg - som å velge butikkenes egne merkevarer i stedet for merkevarene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I samme periode har produsentprisene i Sverige, Danmark og Finland steget med henholdsvis 37, 27 og 26 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene sammenligner produsentprisene på matvarer mellom årene 2005 og 2018. Produsentprisindeksen (PPI) anses som en pekepinn på hvordan det vil gå med konsumprisindeksen. Prisene er også hjemmemarkedspriser, altså priser på varer produsert og solgt i samme land.

Produsentprisene på norske matvarer har antakelig vært mindre påvirket av opp- og nedgangstider internasjonalt som følge av at Norge ikke er med i EU, skriver SSB.

Fisk og kornvarer steg mest

Importvernet på norske kjøtt- og meieriprodukter var trolig en medvirkende årsak til den stabilt sterke veksten. I den 13 år lange perioden var det prisene på fisk og kornvarer som steg mest i Norge. I perioden 2005 til 2016 steg produsentprisen på norske matvarer i snitt med 4,4 prosent i året. I årene 2017 og 2018 bremset prisøkningen noe – med henholdsvis 0,7 og 1,7 prosent.

– Norge har stått utenfor EU og har hatt andre markedsforhold for matvarer enn våre naboland. Det har vært en høy grad av skjerming av kjøttvarer og meieriprodukter i Norge. Disse varetypene har hatt unntak fra «fri flyt-prinsippet» i EØS-avtalen, opplyser SSB.

– Norge har dessuten vært i en gunstigere økonomisk situasjon enn nabolandene på grunn av oljeinntektene, heter det videre.

– Butikkene tar stor del av kostnaden

I samme periode økte prisveksten til sluttbruker, altså konsumprisen, med 29 prosent.

− Prisveksten for mat og drikke var fra 2005 til 2018 gjennomsnittlig på 2 prosent årlig. Det er lavere enn den generelle prisveksten på varer og tjenester. Matvareprisene har altså vært med på å redusere den samlede prisveksten i Norge, sier direktør Ingvill Størksen for Virke dagligvare til NTB.

Prisene mot forbrukerne har økt langt mindre enn prisene mot butikkene, understreker hun.

− Det betyr at detaljistleddet selv har tatt en stor del av kostnaden, og ikke flyttet den over på forbrukeren. Dette skyldes blant annet den sterke konkurransen i dagligvaremarkedet, sier Størksen.

Slik kan du kutte matbudsjettet

Selv om de norske matvareprisene øker mye sammenliknet med i våre naboland, er det mye du kan gjøre for å kutte matbudsjettet selv:

1: Som Dinside har vist gjennom ulike pristester, er det mye å spare på å bytte merkevarer mot butikkenes egne merkevare (såkalte «EMV»-varer). Og ja, det er oftest kjente produsenter som står bak produksjonen av disse EMV-varene, dette er også som oftest opplyst i liten skrift på pakken. Slik kuttet vi påleggsutgiftene til halve prisen!

SJEKK PRODUSENTEN: Synnøve Finden er produsent både for egen merkevare og for Remas «Prima»-ost. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK PRODUSENTEN: Synnøve Finden er produsent både for egen merkevare og for Remas «Prima»-ost. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

2: Planlegg ukesmenyen og kutt småhandlingen: Med en godt planlagt ukesmeny slipper du unna impulshandling i butikken, du kan sjekke hva du allerede har i skapene og slipper å kjøpe ting fordi du ikke kan huske om du allerede har det i skapet. Dinside har tidligere skrevet om familien Grønseth som bruker kun 5000 kroner på et månedsbudsjett med mat til familien på fem - og de sverger til planlegging - og å holde seg til handlelista.

3: Planlegg «restefest»: Hos mange kan det være rester igjen etter middag. Legg inn en restedag, hvor dere spiser alle rester som er igjen etter middag i løpet av de siste dagene. Alle i familien må jo ikke spise det samme til middag hver dag. Restetorsdag?

4: Sjekk tilbudsavisene: Priskrigen er vedvarende i matbutikkene, og du kan spare mye på å handle der de har gode tilbud. Husk at Kiwi, Rema 1000 og Extra holder hverandres priser under oppsikt, slik at du sannsynligvis vil finne like lave priser på samme produkt i de andre butikkene dersom en av butikkene har tilbud på en spesiell vare.

5: Sjekk prislappen: Gjør det til en vane å sjekke prislappen på hylla før du legger varen i kurven. Husk å sjekke kilos eller litersprisen, som står med liten skrift.

6: Sjekk tilbudskurven: Mat som er utgått på dato er sjelden dårlig. Dette kan du finne til halv pris eller mer, i en egen hylle i mange butikker. Gjør det til en vane å sjekke om det er noe som ligger og venter på deg til halv pris: Kanskje dagens middag blir langt billigere enn den ellers ville blitt.

7: Velg riktig pakke: Det kan være store prisforskjeller på samme mat, i ulike forpakninger. Mat på tube eller i skiver er for eksempel oftest dyrere enn man i boks eller i større pakke. Sjekk derfor alltid kilosprisen. Du greier vel å smøre smøreosten fra boks i stedet for fra tube?

8: Mye å spare også på tørrvarer: Husk at det er mye å spare på å sjekke prisene på tørrvarer som vaskemiddel, dopapir og såper. Dinside fant prisforskjeller på opptil 84 prosent da vi sammenliknet prisene på merkevarer vs. butikkenes egne merkevarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer