NRK-lisensen øker i 2011

Regn med å punge ut enda mer for å få se Skavlan og resten av Gullrekka neste år.

OPP, OPP, OPP: Nrk-lisensen fortsetter å stige, også til neste år. Foto: Karoline Brubæk
OPP, OPP, OPP: Nrk-lisensen fortsetter å stige, også til neste år. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å øke kringkastingsavgiften med 40 kroner. Det betyr at på kringkastingsregningen neste år vil det stå at du må 2.478 kroner inkludert merverdiavgift.

Økningen på 40 kroner, eller 1,8 prosent opp fra i fjor, er halvparten av det NRK selv skal ha ønsket.

Etter NRKs beregninger vil kompensasjon for pris- og lønnsvekst tilsi en økning i kringkastingsavgiften med 80 kroner.

Når de nå bare får halvparten av dette, kan det innebære at NRK må dekke deler av pris- og lønnsveksten i 2011 gjennom innsparing eller effektivisering, melder Kulturdepartementet.

Kan bety kutt i NRK

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas varsler allerede nå at den beskjedne økningen av lisensen vil gå ut over programtilbudet til neste år.

- Vi kommer ikke unna kutt i programtilbudet og et svakere tilbud til publikum enn det vi ellers kunne presentert, sier Bjerkaas ifølge Nrk.no.

- Altfor dyr!

I forbindelse med at statsbudsjettet ble lagt frem i fjor, spurte vi våre lesere om hva dere synes om NRK-lisensen. Og svaret var ikke til å misforstå.

1.164 personer, drøyt 87 prosent av stemmene, mente at NRK-lisensen allerede var altfor dyr. Bare 10 prosent svarte at de betaler lisensen med glede, mens 3 prosent svarte at de ikke bryr seg.

Og følelsene rundt lisensen ble beskrevet av mange av våre lesere i debatten under artikkelen. En leser synes det er forferdelig å betale lisens for en TV-kanal han ikke ser på.

- Det er horribelt for en fattig student å måtte betale så mye, det er ALT for dyrt. Jeg har ikke råd og får inkasso hver gang. Prøver å spare, men det er for dyrt! Jeg må bruke alt av matbudsjett og penger som skulle gått til skolebøker på en kanal jeg ikke engang ser ett sekund på og synes er søppel. Er dette riktig?? Åpne øynene og se at det er folk som ikke har råd til dette!, skriver leseren som går under pseudonymet «Kongen».

Men langt fra alle er enige i at prisen er for høy.

- Enn så lenge er det helt uproblematisk å betale TV-lisensen etter dagens system, all den tid kvaliteten og variasjonen i tilbudet er såpass overlegent som det NRK leverer i dag. De andre kanalene utgjør gode alternativer her og der, dvs. de har ett og annet artig program, men NRK er faktisk overraskende (og nesten bekymringsfullt) suverene på kvalitet allround, skriver en annen debattant.

Hva synes du om lisensen? Fortsett debatten i kommentarfeltet under.

STORT OG TUNGT: Statsbudsjettet for neste år er på cirka 4.000 sider, veier 11,12 kilo og har et opplag på drøyt 60.000. Foto: Per Ervland
STORT OG TUNGT: Statsbudsjettet for neste år er på cirka 4.000 sider, veier 11,12 kilo og har et opplag på drøyt 60.000. Foto: Per Ervland Vis mer


LES OGSÅ: Betaler du ikke regningene dine? Da er du ikke alene. Men det kan få store konsekvenser!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer