NRK-lisens

NRK-streiken gir ikke avslag i lisensen

Lisensbetalere har trolig ikke krav på avslag på grunn av den pågående NRK-streiken, mener Forbrukerrådet.

NRK-LISENS? Tilbudet fra NRK under streiken er naturlig nok svekket. Men hva med lisensen, må du likevel betale den som før? Foto: Kirsti Østvang
NRK-LISENS? Tilbudet fra NRK under streiken er naturlig nok svekket. Men hva med lisensen, må du likevel betale den som før? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Selv om mange savner sine favorittprogrammer, vil en lovlig streik vanligvis ikke gi krav på erstatning. Det skal mye til før det kan bli tale om avslag i lisensen. NRK har fortsatt programtilbud, selv om det ikke er fullstendig program, sier leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst, til Kampanje.

Hun legger til at lisensen stiller seg annerledes enn vanlige kommersielle abonnementer.

– Det er ikke utelukket at kunden kunne ha hatt krav på et prisavslag ved vesentlig redusert tilbud i perioden på bakgrunn forhandlingsbrudd. Men NRK-lisensen skiller seg ut ved at den ikke er et abonnement, så det er også tvilsomt om en slik årsak til dårligere programtilbud kan føre til redusert lisens.

Førsteamanuensis Marte Kjørven ved Institutt for Privatrett på Universitetet i Oslo, bekrefter at man ikke kan kreve «prisavslag» i lisensen på grunn av streiken i NRK.

- Dette er fordi kringkastingslisensen er en offentligrettslig avgift og ikke basert på kontrakt. Betalingsplikten følger av forskrifter om fjernsynsmottakere, og er ikke betinget av at betaleren får bestemte ytelser tilbake, sier Kjørven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer