Null hull med riktig teknikk

Selv om du pusser med børste og vann er det ikke sikkert at resultatet blir slik du vil. Slik bruker du tannbørsten for å få sunne tenner og null hull ved neste besøk hos tannlegen.

Publisert
Sist oppdatert

Riktig tannpuss kan være en vanskelig balansegang. Om du pusser for lite vil det danne seg plakk og kariesangrep, om du pusser for mye kan det skade tannkjøttet og slite ned emaljen på tennene.

Lettere trykk
Mye tyder på at mange blant oss bruker for mye kraft på børsten når vi pusser. Slitasje på tennene og tannkjøttet er et problem for mange som tar i for hardt ved kveldspussen. Dette problemet kan også oppstå som en kombinasjon av for høyt press og for stive hår i børsten.

Som sandpapir
En engelsk undersøkelse har vist at det perfekte trykket på børsten er på 150 gram. Undersøkelsen ble gjennomført over 16 måneder ved universitetet i Newcastle.

- Et lett press på børsten som tilsvarer 150 gram er effektivt for å fjerne plakk. Et høyere press gjør at tenne slipes ned som om de var pusset med sandpapir, og kan også ødelegge tannkjøttet, sier Peter Heasman ved Newcastle University.

Velg riktig utstyr
Tannlegene anbefaler å bruke tannbørster som er så myke som mulig. Elektriske tannbørster er et godt alternativ til den tradisjonelle og kan gi bedre tilgang til noen vanskelige steder i munnhulen.

Noen tannkremer inneholder slipemidler som vil øke slitasje på tennene. Dette gjelder særlig tannkrem for røykere som er designet nettopp for å slipe ned misfarginger og belegg på tennene. Se nøye på tannkremtuben neste gang du handler og velg en tannkrem som ikke inneholder slike slipemidler.

Riktig tid og sted
Når du pusser tennene kan du godt holde på noen minutter, såfremt du ikke legger for hardt press på børsten. Vær bevisst på å komme til overalt slik at det ikke bare blir fortennene som er sunne og friske. Og når du først er i gang bør du gå over tungen samtidig, her samler det seg en masse lekre bakterier som kan få utvikle seg etter at børsten er ferdig.

En vanlig anbefaling er å pusse tennene morgen og kveld. Husk at noen syrerike matvarer som for eksempel appelsinjuice kan angripe emaljen slik at den blir mykere og slites ned lettere. Derfor kan det være en fordel å vente litt mellom syrerik mat og tannpussen. Bruk gjerne sukkerfri tyggegummi etter du har spist for å stimulere spyttproduksjonen og oppnå riktig syrenivå i munnen.

Mozon 10.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer