Null register = null forsikring

Småbåtregisteret legges ned, men forsikringsbransjen vil fortsatt ha deg i mappene sine. Vil du stå utenfor, kan du miste forsikringen.

Null register = null forsikring
Publisert
Sist oppdatert

Toll- og avgiftsdirektoratet vil drive småbåtregisteret ut 2003. Men da er det slutt.

Kritikken mot småbåtregisteret var enorm da byråkratene etablerte ordningen i 1995. Men nå som registeret skal avvikles, har hylekoret startet. Forsikringsselskapene ser nemlig mange fordeler med å ha et slikt register.

Dette er fordeler også du som båteier vil dra nytte av - men vær også forberedt på å ta din del av regningen for driften av registeret. Hvis du ikke vil være med å dra lasset, kan du bli nektet forsikring på båten.

Krav om registrering

Dette kommer fram i en pressemelding fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

- Skal du forsikre båten din mot tyveri, må den ha gyldig registrering. FNH anbefaler nå forsikringsselskapene å innføre krav om gyldig registrering av fritidsbåter i sine forsikringsvilkår, heter det fra FNH.

Går det som FNH ønsker, vil de aller fleste fritidsbåtene fortsatt være registrert. Uten en tvungen registrering vil antall registrerte båter avta raskt - til stor ulempe for båteierne, båtforeningene, marinaene, Redningsselskapet, politiet, Tollvesenet og forsikringsselskapene.

Hvorfor?

Småbåtregisteret har vært viktig for raskt å finne riktig eier når båter er på avveie, i kampen mot forsikringssvindel og annen form for kriminalitet, som sikkerhetsnett mot hvitvasking og for å målrette det skadeforebyggende arbeidet på sjøen.

Av de ca 335.000 båtene som nå er registrert i småbåtregisteret, er mellom 85 og 90 prosent forsikret hos medlemsselskapene i FNH. Med et krav fra forsikringsselskapene om gyldig registrering av fritidsbåter, vil antall registrerte båter fortsatt ligge på et høyt nivå.

Det arbeides for tiden med ulike løsninger for hvordan båteieren i fremtiden kan få registrert fritidsbåten på en enkel og rimelig måte. Det er et mål at de båter som i dag er registrert i "Det Sentrale Småbåtregisteret" skal slippe å registrere båten på nytt.

FNH er i kontakt med Konkurransetilsynet om anbefalingen om at forsikringsselskapene skal kreve gyldig registrering for å få tyveriforsikret fritidsbåten. Saken har store likhetstrekk med de fleste selskapenes krav om registrering av sykkel i Falken sykkelregister, som det tidligere er gitt dispensasjon for i medhold av konkurranselovens §3-9.

Hvilke båter omfattes?

Anbefalingen fra FNH omfatter alle båter som ved utgangen av 2002 skulle registreres i "Det sentrale småbåtregisteret". Dette er småbåt som har fast havn her i landet, brukes i norsk kystfarvann, innsjø eller vassdrag av person med fast oppholdssted her i landet.

Unntatt for registrering i Småbåtregisteret har vært båter med lengde under 4,5 meter som ikke har motor som fremdriftsmiddel, småbåt med lengde 4,5 meter eller mer som verken har seil eller motor som fremdriftsmiddel, småbåt uten fast havn her i landet som midlertidig brukes av person som har fast oppholdssted her i landet dersom bruken foregår sammen med person som ikke har fast oppholdssted her i landet og forsvarets operative båter, såfremt de er registrert i register som Forsvaret fører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer