Hjemmekontor og corona

Ny anbefaling for bruk av hjemmekontor

Helsedirektoratet vil denne uka gi regjeringen en ny anbefaling om bruk av hjemmekontor - som vil avgjøre om flere kan dra tilbake på jobb.

PÅ HJEMMEKONTOR: Denne uka vil Helsedirektoratet gi regjeringen nye vurderinger om bruken av hjemmekontor. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix
PÅ HJEMMEKONTOR: Denne uka vil Helsedirektoratet gi regjeringen nye vurderinger om bruken av hjemmekontor. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med nedstengingen av samfunnet i mars, da coronasmitte for alvor ble et tema i Norge, innebar dette blant annet at svært mange arbeidstakere måtte jobbe hjemmefra.

Nå åpnes det stadig mer opp på en rekke områder - og denne uka kan det komme en ny vurdering på bruken av hjemmekontor, ifølge Heledirektoratet.

Må få hjulene i gang

Da regjeringen 7. mai la fram hvordan man gradvis skulle gå tilbake til en mer normal hverdag, var anbefalingen derimot om fortsatt bruk av hjemmekontor, ikke minst for ansatte som er avhengige av offentlig transport, spesielt for Oslo-området og andre byer med press på kollektivtrafikken i rushtiden.

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer

Næringsminister Iselin Nybø hadde forrige uke et møte blant annet med arbeidsgiverorganisasjonen NHO og landets ordførere om bruken av hjemmekontor og hvordan flere kan komme tilbake i jobb. NHO har tidligere i mai slått alarm om den storstilte bruken av hjemmekontor. Hun uttalte i den forbindelse til Dinside at det er viktig at flere på sikt får mulighet til å komme tilbake på kontoret for å få tilbake hverdagen.

- Det å komme tilbake på kontoret og arbeidsplassen er en viktig del av det å få hjulene i gang når vi nå gradvis og kontrollert gjenåpner samfunnet, sier Nybø.

Næringsministeren understreker samtidig at det er en forutsetning for å komme tilbake på kontoret at dette kan gjennomføres i tråd med smitteverntiltakene.

Denne uka kan flere arbeidsgivere og arbeidstakere få svar på om flere igjen kan vende tilbake til jobb.

Overleverer råd 5. juni

Ifølge fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet, har de fått et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å utrede anbefalingen av bruk av hjemmekontor.

- Vi skal levere utredningen til departementet 5. juni. Hva som blir departementets vurdering og beslutning kan vi ikke uttale oss om. Departementet vil selv kommunisere dette når det er klart, sier Lie til Dinside.

Helse- og omsorgsdepartementet sier i en e-post til Dinside at regjeringen vil komme tilbake til når det kommer en ny vurdering på området, etter at forslaget fra Hesedirektoratet foreligger.

- Det meldes om svært lav smitte i Norge i disse dager. Er det riktig fortsatt å oppfordre om bruk av hjemmekontor for alle som er avhengige av offentlig transport?

- Hensikten med de ulike tiltakene er å begrense smitte, det er det viktig at folk husker på. Smitte kan overføres når mange mennesker er i nærheten av hverandre, og faren øker jo tettere de er på hverandre og jo lengre tid de har kontakt. Både offentlig transport og kontormiljøer medfører mye slik nærkontakt, sier Lie i FHI.

Svein Lie sier videre at det er ulike måter å håndtere den smitterisikoen på, og nevner følgende eksempler:

- Hjemmekontor er en av dem, at ulike grupper jobber på ulike tidspunkter for å lette presset på offentlig kommunikasjon og hvor mange som er til stede på samme fysiske arbeidsplass til enhver tid er en annen mulighet. Hva som blir vår anbefaling, vil vi meddele departementet 5. juni i tråd med det oppdraget vi ha fått, sier Lie.

Han kan heller ikke røpe når arbeidstakere vil kunne forvente en mer normal arbeidshverdag der hovedregelen er at man drar på jobb.

- Det kan vi ikke si med sikkerhet per i dag, og det vil komme an på smittesituasjonen fremover. Det er regjeringen som beslutter tiltakene og når og hvordan de eventuelt skal justeres, understreker fagdirektøren.

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, uttalte til Dinside forrige uke at de har stor respekt for at smittesituasjonen og kollektivtilbudet er ulikt fra kommune til kommune, men at de har tro på at de sammen med kommunene kan finne praktiske løsninger lokalt.

Kan bli en påkjenning

Frem til det blir gitt en ny justering av tiltaket fra regjeringens hold, påpeker næringsministeren at det er opp til arbeidsgiver å avgjøre om de klarer å opprettholde smittevernstiltakene, ettersom det skal være trygt å komme tilbake på jobb. Hun legger til at det aller viktigste dessuten er at de som må på jobb, det vil si de som ikke kan gjennomføre sitt arbeid hjemmefra, har mulighet til det og får førsteprioritet på kollektivtilbudet.

- Hvilke konsekvenser kan det gi om de som i utgangspunktet kunne vært tilbake på arbeidsplassen, forblir på hjemmekontor over lengre tid fremover?

- På sikt kan hjemmekontor bli en påkjenning både for enkeltpersoner og for bedriftene. Det er derfor viktig at arbeidstakere kan komme tilbake på jobb så snart dette er forsvarlig, sier Nybø.

Mer hjemmekontor i fremtiden

Hun sier videre at man vet at mye av verdiskapingen i hele landet avhenger av at folk kommer tilbake på arbeidsplassene sine.

- For mange er det også kjempeviktig å se kollegene sine igjen. Vi har som mål at vi skal holde smitten nede, men samtidig få folk i jobb og ta hverdagen sakte, men kontrollert tilbake, sier næringsministeren.

Hun legger til at det også er mange som melder om at de er fornøyde med hjemmekontor, og det er sannsynlig at hjemmekontor kan bli mer brukt i fremtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer