Ny avgift gir skyhøy plastposepris

Det er én ting du ikke får rimeligere på harryhandel - og det er posene.

PLASTPOSE-AVGIFT: Siden 1. mai tar svenskene en avgift på plastposene som gir en stykkpris på 7-8 kroner per plastpose. Foto: NTB Scanpix
PLASTPOSE-AVGIFT: Siden 1. mai tar svenskene en avgift på plastposene som gir en stykkpris på 7-8 kroner per plastpose. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nylig kunne Handelens Miljøfond lyse ut 100 millioner kroner til nye ideer og prosjekter. Pengene stammer fra de 50 ørene som nordmenn betaler ekstra for hver plastpose, ifølge NTB.

Nå har også Sverige kommet etter og innført avgift på plastposer. Dette ble gjort 1. mai i år. Målet er å få hver svenske til å kjøpe maks 40 poser årlig - og slik kutte kraftig i mengden plastposer som blir brukt per år.

Dette blir gjort ved å innføre en langt høyere poseavgift enn det vi har her hjemme. I praksis betyr dette at én enkelt plastpose kan koste deg opptil 7-8 kroner når du handler i Sverige.

Mindre forbruk av plastposer

Den svenske regjeringen skriver på sine nettsider at plastposeavgiften innebærer at plastposer som typisk tilbys forbrukere skal beskattes med 3 svenske kroner per bærepose.

Men det stopper ikke der:

Også tynnere plastposer av typen du pakker frukt og grønt i, som er tynnere enn 15 mikrometer og har et volum på maks 7 liter, skal også ilegges avgift på 30 øre per pose.

Målet med denne avgiften er ifølge regjeringen å minske forbruket av plastbæreposer til maks 40 poser per person i året innen 2025, for å begrense søppelmengden og spredning av mikroplast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer