Ny avgift gir skyhøy plastposepris

Det er én ting du ikke får rimeligere på harryhandel - og det er posene.

PLASTPOSE-AVGIFT: Siden 1. mai tar svenskene en avgift på plastposene som gir en stykkpris på 7-8 kroner per plastpose. Foto: NTB Scanpix
PLASTPOSE-AVGIFT: Siden 1. mai tar svenskene en avgift på plastposene som gir en stykkpris på 7-8 kroner per plastpose. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nylig kunne Handelens Miljøfond lyse ut 100 millioner kroner til nye ideer og prosjekter. Pengene stammer fra de 50 ørene som nordmenn betaler ekstra for hver plastpose, ifølge NTB.

Nå har også Sverige kommet etter og innført avgift på plastposer. Dette ble gjort 1. mai i år. Målet er å få hver svenske til å kjøpe maks 40 poser årlig - og slik kutte kraftig i mengden plastposer som blir brukt per år.

Dette blir gjort ved å innføre en langt høyere poseavgift enn det vi har her hjemme. I praksis betyr dette at én enkelt plastpose kan koste deg opptil 7-8 kroner når du handler i Sverige.

Mindre forbruk av plastposer

Den svenske regjeringen skriver på sine nettsider at plastposeavgiften innebærer at plastposer som typisk tilbys forbrukere skal beskattes med 3 svenske kroner per bærepose.

Men det stopper ikke der:

Også tynnere plastposer av typen du pakker frukt og grønt i, som er tynnere enn 15 mikrometer og har et volum på maks 7 liter, skal også ilegges avgift på 30 øre per pose.

Målet med denne avgiften er ifølge regjeringen å minske forbruket av plastbæreposer til maks 40 poser per person i året innen 2025, for å begrense søppelmengden og spredning av mikroplast.

UTNYTT PLASSEN: Flere av oss opplever at det tyter poser ut av både skuffer og skap. Denne metoden viser deg hvordan posene kan ta opp mindre plass. Musikk: Epidemic Sound. Reporter: Berit B. Njarga. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Opp til forhandlerne å bestemme pris

Regjeringen skriver at hver svenske forbruker 100 plastposer på ett år, og at avgiften er en måte å nå Sveriges miljømål og EUs forbruksmål for plastbæreposer på.

De skriver videre at det er opp til hver enkelt forhandler å bestemme prisen for plastposer til forbrukerne, og at skatten kommer til å bli tatt ut i et tidligere ledd i salgskjeden.

5-7 kroner i dagligvarebutikkene

Regjeringen anslår at den nye skatten vil gi en plastposepris på 5-7 kroner per pose. Altså kan det lønne seg å ha med handlenett eller bruke bæreposer hjemmefra om man skal svenskehandle.

Vi har spurt dagligvarekjedene Eurocash og Maxi Mat om hvor mye de tar for plastposene etter at den nye skatten ble innført.

Markedssjef i Eurocash, Marielle Lysén, sier til Dinside at prisen på deres plastbæreposer nå er 6,50 kroner per stykk, når den nye avgiften pluss moms er lagt til. Hun legger til at det legges til avgift og moms på 38 øre per pose på frukt- og grøntposene.

Lysén sier videre at de selger papirposer til frukt og grønnsaker som et alternativ, og at de også selger flergangsposer ved kassene for å gi kundene et tilbud som både sparer penger og miljøet.

På vegne av Maxi Matbutikkene i Värmland, det vil si Charlottenberg og Töcksfors, forteller Tommy Johansson at de tar 6,50 per plastpose, mens det koster 2 kroner å kjøpe papirpose - som er skattefri.

- Prisen er jo ikke noe vi velger, ettersom plastposene er blitt dyrere i innkjøp fra våre leverandører som igjen administrerer denne skatten. De fleste butikker i nærområdet har en pris på plastposene mellom 6 og 8 kroner, forteller Johansson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer