Ny bank vil satse på gjeldsofre

Oslo (NTB-Laila S. Berg): Bank2 vil tjene penger på lån til gjeldsofre, og det vil de gjøre med gjeldsmekling.

Publisert
Sist oppdatert


Aktiv Kapital-gründer Jon H. Nordbrekken har 25 års fartstid fra inkassobransjen. Sammen med investor Øystein Stray Spetalen har han hentet inn kapital på 188 millioner kroner for å satse på nytt nordisk bankkonsept.

Hovedaksjonærene i selskapet er B2 Holding ASA med 25 prosent eierandel og Nordbrekken som styreformann. Interessant er det også at Institusjonen Fritt Ord har ca. 6 prosents eierandel.

- Bank2s forvaltningskapital skal passere 1 milliard kroner neste år, sier administrerende direktør Stein Ole Larsen til NTB. Og videre skal banken vokse med en forvaltningskapital på 3 milliarder ved utgangen av 2009, uten fornyede emisjoner, ifølge budsjettene i prospektet. Han regner med at Bank2 skal gå med overskudd fra 2007.

Konseptet

Sammen skal de drive bank, og konseptet er vanlige banktjenester og gjeldsmekling for gjeldsofre. Gjeldsmekleren skal mekle med alle kreditorene til den gjeldstyngede kunden, komme fram til en enighet om kjøp av gjelden, og så tilby kunden et lån i Bank2 med et avdrag som kunden kan betale.

Nordbrekken mener det er penger å tjene på dette, og han mener det er en god løsning for gjeldstyngede.

- Jeg har lang erfaring med dette. Det er vanlige mennesker som havner i kriser og ikke kan betale gjelden sin, og de venter altfor lenge med å gjøre noe med det, sier Nordbrekken. Han forteller at han lenge har gått med ideen om en slik bank i tankene.

På topp

Sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi, har vurdert konseptet og sammenlignet med landets øvrige banker.

Staavi mener konseptet med kombinert gjeldsmekling og en samarbeidende bank kan være en god forretningsidé og nødvendig i det norske markedet. Mange kan ha betalingsproblemer fordi de har for mye gjeld som er spredd på mange kreditorer. De kan få god hjelp av først en gjeldssanering og deretter samle alt i ett lån. Selv om gjeldsmeklingsselskapet skal ha sitt suksesshonorar og restgjelden får en høyere rente enn den de beste kundene i markedet har, er det likevel bedre enn å gå fullstendig til hundene med uhåndterbar gjeld.

- Vi får se hvordan bankens vilkår utvikler seg med tiden og hvor flinke de er til å forhandle ned gjelden for dem som trenger det, sier Staavi.

Kritiske røster

Det mangler ikke på advarsler. Redaktør Carsten O. Five mener det er all grunn til å være forsiktig med å låne penger i Bank2.

- Dette kan være en løsning for folk som har problemer med å få lån andre steder, men du må være bevisst. Dette bør være en nødløsning, rådet Five i Dagbladet torsdag.

Gjeldsofferalliansen er også svært skeptisk og anbefaler ikke en slik ordning.

Kostbart

Nordbrekken har tro på at gjeldstyngede som får hjelp til å komme seg à jour, ikke havner i samme situasjon en gang til. Men uten sikring, må banken kreve tilleggssikring, eventuelt fra familien. Det koster dessuten mer for kunder med stor gjeld.

Når gjeldsmeklingen er godkjent, sendes en søknad om lån til Bank2 for kunden, og renten settes etter den risikoen banken tar. I dag er den på 3 til 4 prosent.

Kapitalen

Larsen forteller at Bank2 skal utvikle en fullsortiment bank i Norden. Torsdag kjøpte Bank2 det svenske børsnoterte selskapet SalusAnsvar AB for 82 millioner svenske kroner, neste steg er Finland. For øvrig har Bank2 nyåpnede lokaler i Oslo sentrum. (©NTB)

Laila.Berg@ntb.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer