Skattekort for 2020

Ny beregning kan gi feil skattetrekk

Tjener du ekstra mye enkelte måneder, kan det føre til et for høyt skattetrekk i 2020.

NY SKATTEBEREGNING: I verste fall kan du bli trukket for altfor mye skatt, mener Skattebetalerforeningen. Foto: Kristin Sørdal
NY SKATTEBEREGNING: I verste fall kan du bli trukket for altfor mye skatt, mener Skattebetalerforeningen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med mandag denne uken åpnet Skatteetaten muligheten for å sjekke og endre skattekortet for 2020.

Og det kan være nødvendig, ifølge Skattebetalerforeningen.

De påpeker at det er lurt for mange å sjekke dette ekstra nøye, ettersom Skatteetaten siden i fjor har benyttet en ny metode for å beregne hvor mye man kommer til å tjene - som kan gi feil skatt.

Henter tall fra a-meldingen

Ifølge Skatteetaten har de tidligere tatt utgangspunkt i siste skatteoppgjør for å estimere forventet lønn og pensjon i skattekortet for et nytt inntektsår, mens de fra og med i fjor henter ut nyere opplysninger fra a-meldingen som arbeidsgiverne rapporterer til hver måned.

Dette er for å få mer riktig skattetrekk og redusere risiko for restskatt, skriver Skatteetaten på sine nettsider.

Men for de som ikke tjener det samme hver måned, kan dette bety at du blir trukket for mye skatt, ifølge Skattebetalerforeningen.

Kan trekkes for mye mer skatt

De skriver at dette ikke minst gjelder alle som hadde litt høyere inntekt i oktober enn resten av månedene.

De forklarer med at Skatteetaten har to modeller de baserer seg på for å anslå inntekten din:

  • Opplysninger fra arbeidsgiver for oktober 2019 (x 12), eller
  • Opplysninger fra november 2018 til oktober 2019.

I skattekortet for 2020 benyttes den høyeste inntekten av de to alternativene, noe som altså betyr at det slår hardt ut dersom du hadde tilfeldige inntekter i oktober 2019, for eksempel overtidsbetaling eller bonusordninger.

For deg som bruker prosenttrekk, kan dette bety at du trekkes for mye mer skatt enn du egentlig skal betale, skriver Skattebetalerforeningen på sine nettsider.

Mange hundre tusen kroner i feilberegning

- Det som er problematisk er at tilfeldige inntekter i en måned, nærmere bestemt oktober 2019, fullt og helt kan avgjøre hva Skatteetaten tror du tjener i 2020. Har du tilfeldige inntekter denne måneden antar Skatteetaten at du har de samme inntektene hver eneste måned neste år, sier Stig Flesland til Dinside.

- I utgangspunktet er det veldig bra at Skatteetaten bruker oppdaterte tall som arbeidsgivere har rapportert inn. Det gamle systemet var antageligvis mye mer upresist. Men etter vår mening burde de brukt de siste 12 månedene før de skriver ut skattekortet – det er sannsynligvis mer treffende enn å basere det på en enkeltstående måned og gange den inntekten opp med 12, påpeker han.

Han viser blant annet til til seg selv som eksempel.

- Noen tilfeldige inntekter i oktober medfører at Skatteetaten tror jeg skal tjene langt over 100.000 kroner mer enn det jeg faktisk kommer til å tjene i 2020, sier Flesland.

Han legger til at det er naturlig å anta at alle som har variable inntekter bør sjekke skattekortet ekstra nøye.

Også ved jobbytte i oktober kan dette gi feil skattegrunnlag, viser et tips fra en leser, som byttet fra en statlig jobb til en annen i oktober i år.

- Jeg fikk fra den gamle jobben, og forskuddslønn fra den nye jobben, som er vanlig i staten. Da jeg tilfeldigvis sjekket skattekortet i dag sto det at forventet inntekt var omkring 1.470.000 kroner. Det reelle tallet er 594.000, forteller Kjell Fadnes.

Dette svarer Skatteetaten

Vi har spurt Skatteetaten om de har forståelse for bekymringen til Skattebetalerforeningen og hvorfor de har valgt denne beregningsmetoden.

Avdelingsdirektør Ove Nyland i Skatteetaten forklarer at de med to beregningsmetodene håper å fange opp de med tilfeldige inntekter.

- Som før vil vi bruke det som gir høyest inntekt av disse to alternativene, sier Nyland.

- Enkelte kan likevel få for høyt eller for lavt inntektsbeløp som grunnlag for skattekortet. Dette kan du selv endre på skatteetaten.no, legger han til.

Sjekk tallene selv

Du kan selv logge deg inn og sjekke hva arbeidsgiver har meldt inn om ditt arbeidsforhold og dine inntekter til a-meldingen.

Arbeidsgiver skal sende opplysninger om arbeidstakeren en gang i måneden og oppgi inntekt, arbeidsforhold og forskuddstrekk, ifølge Skatteetaten.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer